Skogsägarna lider ännu av stormens konsekvenser.

Stormdrabbade skogsägare mår dåligt

Många skogsägare som drabbades av stormen Gudrun för ett år sen mår fortfarande mycket dåligt och känner nedstämdhet och sorg. Det visar två olika studier som Skogsstyrelsen presenterar på onsdagen tillsammans med Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Stormen påverkade mer än man tidigare trott, säger Sven A Svensson på Skogsstyrelsen.

– Skogsägarna har påverkats känslomässigt väldigt mycket, framförallt de skogsägare som är hårt drabbade av stormskador. Men det finns också en utbredd oro för ekonomin i skogsbruket, säger han.

Så följderna var värre än ni trodde?

– Ja, definitivt. Vi trodde inte att så många skogsägare var drabbade.

Natten mellan den 8 och 9 januari förra året förändrades vardagen för många tusen skogsägare i södra Sverige.

750 har tillfrågats
Nu har 750 skogsägare i hela Götaland svarat på Skogstyrelsens frågor om hur de påverkades av stormen.

40 procent uppger att de fick stora eller mycket stora skador på skogen, det motsvarar över 30 000 gårdar.

Men samtidigt svarar 4 av 10 skogsägare att skadorna i skogen påverkat dem själva känslomässigt mycket.

En bild som stärks av den parallella studie kring just dom känslomässiga reaktionerna som sahlgrenska universitetsjukhuset gjort bland 400 skogsägare i det värst drabbade området.

Stor nedstämdhet
I Sahlgrenskas undersökning svarar nästan var tredje skogsägare att de känt stor eller ganska stor nedstämdhet och sorg. Några uppger till och med att livet efter stormen känts outhärdligt och nästan var fjärde stormdrabbad tycker att han eller hon har ändrats som person.

Några talar om sämre hälsa och ökad alkoholkonsumtion, samtidigt som en majoritet säger sig inte ha fått något stöd.

Även Skogstyrelsens egen utredning visar på stora känslomässiga effekter, större än Sven A Svensson väntat sig.

– Personligen tycker jag att det är förvånande att så pass många så länge efter stormen uppger att de har blivit starkt påverkade. Enkäten genomfördes ju i oktober och november.

Det satte djupa spår i folk, det här?

– Det är jag övertygad om att det har gjort, och det visar också djupintervjuer som vi tidigare har redovisat, säger Sven A Svensson.

En hel del skogsägare har också haft praktiska problem som att få hjälp med avverkningen eller att sälja virket. Runt 900 gårdar har också drabbats av allvarligare olyckor vid arbetet i skogen enligt Skogsstyrelsens enkät.

Men det finns också många som tror på framtiden, och trots oron för ekonomin så tycks den stora ekonomiska smällen ha uteblivit för de flesta.

– Det är förvånansvärt få som vill upphöra med sitt skogsägande, utan de vill faktiskt fortsätta trots den känslomässiga påverkan som stormen har inneburit, säger Sven A Svensson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".