Vård utan tvång hjälper anorektiker

Ätstörningsenheten i Uppsala har tagit fram en ny modell för att behandla svårt sjuka anorektiker. Modellen har gett goda resultat med snabb viktuppgång, snabbare tillfrisknande och inga väntetider för nya patienter.

Ätstörningsenheten inom barn och ungdomspsykiatrin vid Akademiska ’sjukhuset i Uppsala är en av få i landet som inte länge har slutenvård, sondmatningar och tvångsintagningar. Den nya metoden bygger istället på frivillighet.

– De som söker hjälp får det tidigt. Vi erbjuder hjälp, vi har inget tvångsinnehåll, säger Åsa Nyström, som arbetar som sjuksköterska vid enheten.

Klarar fler patienter nu
Ätstörningsenheten i Uppsala har idag lika många anställda som för fem år sedan men med tio gånger fler patienter. 50 inskrivna dagpatienter istället för ungefär fem inlagda mycket svårt sjuka patienter.

Tidigare lyckades enheten inte med att få patienterna att gå upp i vikt och tillfriskna, trots långa behandlingstider på sjukhus. Väntetiderna blev långa, berättar Åsa Nyström.

– Många var i dåligt skick när de kom in. De hade väntat länge för att få hjälp, och föräldrarna var uttröttade efter att ha haft ett sjukt barn hemma så länge, säger hon.

Motivation viktigt
I samband med en omorganisation beslutade personalen vid ätstörningsenheten att helt ändra sitt sätt att arbeta. Den nya modellen i fem steg bygger på frivillighet och att motivera patienterna att själva vara delaktiga i sin egen behandling.

Istället på att fokusera på sjukdomen försöker personalen motivera flickorna, för majoriteten av patienterna är flickor, till snabb viktuppgång, snabb återgång till skolan och föräldramedverkan.

De jobbar också med att lära flickorna att hantera sina egna tankar och känslor och få dem att inse att de har mycket att vinna på att långsiktigt att gå upp i vikt igen.

Snabbt ska det gå
Det handlar om snabb viktuppgång, ett halvt till ett kilo i veckan, säger sjuksköterskan Marianne Aronsson.

– Det väcker lika mycket ångest att gå upp sakta som att göra det snabbt, säger hon.

Ätstörningsenhetens sätt att arbete har väckt intresse och enheten får många studiebesök. I vår ska en vetenskaplig studie göras på verksamheten.

Preliminära resultat positiva
Men redan idag kan personalen konstatera att de flesta patienterna efter ett års behandling har återfått sin normalvikt, klarar av att gå i skolan, klarar att koncentrera sig, umgås med kompisar och delta i olika fritidsaktiviteter.

– Vi ser att de flesta klarar av att gå tillbaka till sin normala miljö, med stöd av samtal under ett antal månader, säger sjuksköterskan Åsa Nyström.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".