Korruptionen växer i Afrika

Uppdaterad 10:19
Årligen försvinner mer än 900 miljarder kronor från Afrika i korruption och korruptionsaffärerna bara ökar i storlek medan skadorna på ländernas ekonomier bara blir större. Men pengarna hamnar i Europa och USA.

Hiphoparen Daddy Jaj från Sierra Leone blev storkändis förra året, när han startade ett musikaliskt korståg mot korruptionen med sin låt: ”Corruption e do so”, nu får det vara nog.

”Det här är inget sätt att leva, det är en cancer som bara växer och äter upp våra resurser”, sa Daddy Jaj till brittiska BBC.

Svulsten inbegriper internationella ligor, banker som tvättar pengar, advokater som sätter upp luftbolag, storföretag villiga att betala mutor och regeringstjänstemän i Afrika ivriga att få en andel”.

Stort problem på kontinenten
Av världens 20 mest korrupta länder, så hamnar 12 länder i Afrika på den bottenlistan. Trots att Afrikanska Unionen för tre år sedan ville göra mutor olagliga, så är det få länder som skrivit på det fördraget.

Kenya, som hamnar på bottenlistan, fick en ny regering för tre år sedan, med löftet att bekämpa korruptionen och istället införa fri skolgång. Men två år senare slutade regeringens främste korruptionsbekämpare i frustration över att 3,5 miljard sögs ut ur ekonomin varje år i korruption. Det motsvarande 10 000 klassrum som kunde ha skapats.

Var skulle han börja? Eller som Sveriges ambassadör i Kenya, Bo Göransson uttryckte det:

– Korruption i Kenya, liksom i många andra länder, är inte den mörka och dåliga sidan av ett i övrigt fungerande system, utan det är systemet.

Dubbla budskap från väst
I Tony Blairs Afrika-kommission, ställdes ett stort krav på länder för att få skulder avskrivna; bekämpa korruptionen!

Samtidigt är brittiska banker kända för sin diskretion med heta pengar, från ryska oligarker till afrikanska politiker. Miljarder från Nigerias tidigare militärjuntor finns fortfarande i Schweiz. Ett franskt vapenföretag misstänks för mutor till Sydafrikas avsatte vicepresident.

USA:s president fördömer korruptionen i Afrika men liksom i Irak, är flera amerikanska storföretag misstänkta för skandalartade oljekontrakt i några av Afrikas mest korrumperade länder; Nigeria, Ekvatorialguinea och Angola.

Och så fortsätter listan, med kontrakt på gasprojekt, dammbyggen och flygplansaffärer. En årsomsättning för ett fåtal på mer än 900 miljarder kronor en summa som ständigt växer.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".