Sabo sparar el åt sina hyresgäster

Flera allmännyttiga bostadsbolag spar tusenlappar åt sina hyresgäster genom att ta över inköpet av hushållselen. De boende spar då in på de fasta avgifterna. Efter en lagändring kan detta ge ännu billigare el.

– Det här är först och främst en service åt hyresgästerna. Men man delar upp vinsten mellan hyresgästen och bostadsbolaget, säger Gunnar Wiberg som är ansvarig för energifrågor på Sabo.

Allbohus i Alvesta och Karlstads Bostads AB är två av omkring tio allmännyttiga bostadsbolag i landet som sänkt elkostnaden för sina hyresgäster.

Här köper man in elen centralt och säljer den sedan vidare till hushållen som slipper den fasta elavgiften som utanför storstäderna kan ligga på över 1 000 kronor per år.

Bra affär för bolagen också
Bostadsbolaget tjänar också på affären genom att man får ett bra pris som stor inköpare av el. Nuvarande lagar tillåter bara den här stordriften om abonnenterna finns i samma hus.

Sabo vill gärna ha en ändring här så att ett abonnemang omfattar ett helt bostadsområde, alltså en fast avgift för kanske 100 hushåll.

Mätaren sitter kvar
Varje hushåll ska förstås även i fortsättningen ha en egen mätare med fjärravläsning varje månad, säger Gunnar Wiberg så att man kan spara genom att snåla på elen.

– Det blir väldigt mycket naturligare ju mer IT vi för in i lägenheterna att installera fjärravläsning. Det är inte lika naturligt för elleverantörerna, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".