Kommuner går över till öppen källkod

Under året som gått har flera kommuner valt bort Microsoftlösningar till förmån för fria programvaror med så kallad öppen källkod. Genom att byta operativsytem räknar kommunerna med att spara pengar som annars skulle ha använts till köp av dyra licenser.

– Det är inte så att varje kommun måste hålla på med allting, utan vi kan dela uppgifterna mellan oss och då kan det underlättas av att man inte har licenser som man behöver räkna eller ta hänsyn till, säger Mats Östling som är it-strateg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Jönköping, Hallsberg, Luleå och Filipstad är exempel på kommuner som har valt att gå över till Linux och Sun Systems framför Microsoft, eftersom de företagen erbjuder billigare eller gratis programvaror och så kallad open source, alltså öppna koder som användaren kan titta på och anpassa till den egna verksamheten.

Allra längst har Motala och Eksjö gått, där har man bytt ut hela it-system på skolor i kommunerna.

Ny konkurrens från open source
Att inte lämna ut koderna som programmen är byggda på är själva affärsidén för kommersiella företag men den nya situationen har inneburit att även Microsoft har börjat erbjuda kommuner en viss tillgång till programkoder.

– Konkurrenter har vi alltid haft och nu är en av konkurrenterna open source. Jag är övertygad om att konkurrens är nyttigt och bra för alla parter, säger Karin Johansson som är försäljningschef för offentlig sektor på Microsoft Sverige.

Frågan är om utvecklingen på sikt till och med kan leda tillbaka dit internet en gång började: fri tillgång för alla.

Nya krav på datorernas funktionalitet
Mats Östling ser det som en del av en internationell trend där användaren och inte själva programvaran står i fokus.

– Kraven på att samverka med andra ökar. Det gör att man måste se över den struktur man har. Inte gå ut och peka på en produkt och säga: ”jag vill ha den där kartongen och den ska installeras” utan ”jag vill ha en funktion som gynnar en verksamhet som jag arbetar i”. Då får vi ett annat sätt att tänka runt hur it-strukturen ser ut, säger han.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".