FN kritiseras för passivitet i Kashmirkonflikten

FN har valt att ligga lågt i konflikten mellan Indien och Pakistan trots att spänningarna inte minskat och det har lett till kritik inom världsorganisationen, rapporterar SR:s New York-korrespondent.
Frustrationen växer på flera håll inom FN över att världsorganisationen inte gör mer. – Här finns en risk för världshistoriens första kärnvapenkrig och då väljer vi att stå bredvid och bara titta på, säger en FN-diplomat uppgivet till Ekot. De 15 länderna i säkerhetsrådet har gjort klart att de anser att Kashmir-konflikten måste lösas med hjälp av diplomatiska iniativ från enskilda stater som Ryssland, Kina, Storbritannien och inte minst USA. Under torsdagen kommer för övrigt den biträdande amerikanske utrikesministern Richard Armitage till Pakistan och senare i veckan beger sig även USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld till Sydasien för att mäkla fred. FN-diplomater Ekot har talat med tror också att det förmodligen är den rätta vägen att gå, och konstaterar att Indien ändå säger blankt nej till att FN mer aktivt ska engagera sig i konflikten, men företrädare från bland annat Norden är oroade över att FN nu frivilligt ligger lågt och inte fullföljer sin huvuduppgift att verka för fred, och därmed försvagar sin egen ställning. Men bland andra talesmän för USA:s regering har förklarat att det som behövs nu är hårt, konkret arbete på plats i regionen och inte, som det uttrycks, utdragna diskussioner bland diplomater i New York. En amerikansk FN-diplomat säger att läget är så akut att det viktiga just nu är inte vem som gör jobbet, utan att det lyckas. FN har en övervakningsstyrka på runt 70 personer vid den omstridda kontrollinjen i Kashmir. Pakistan har föreslagit att den utökas, men Indien avvisar alla tankar på mer FN-personal. Det finns också en gammal resolution om att en folkomröstning ska genomföras bland befolkningen i Kashmir för att se om den vill tillhöra Indien eller Pakistan, men indierna har förklarat att de anser att resolutionen inte är giltig längre. Andra kritiker har pekat på att FN-beslutet om en omröstning saknar en viktigt valmöjlighet: självständighet för befolkningen i Kashmir.
Anders Ask, SR:s korrespondent i New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".