1 av 2
Byn Sijeruk är begravd under lera.
2 av 2
Klicka för stor karta.

Jordskred begravde hel by på Java

I Indonesien fruktar myndigheterna att omkring 250 människor kan ha dödats när lermassor vällde in över en by på Java efter kraftiga regn.

Många ton lera och stenar täcker nu byn Sijeruk. Folk i byn överrumplades tidigt på onsdagsmorgonen när rasmassorna vällde in över byn från ett berg i närheten.

Bybor och polis försöker nu desperat gräva fram skadade och döda i byn, som ligger 35 mil öster om huvudstaden Jakarta. En del hus täcks nu av ett upp till sex meter djupt lager lera. Byns moské, där morgonbönen pågick, krossades av jordskredet.

Också på andra håll på ön Java har vattenmassor översvämmat byar och utlöst jordskred. Till i morse var ett 60-tal människor bekräftat döda i naturkatastrofen.

Många miljoner människor på östra och centrala Java bor på bergssidor och invid bördiga flodområden, där man odlar kaffe och annat. Miljöexperter säger att omfattande skogsskövling i Indonesien, ofta illegal, har tagit bort naturens skydd mot jordskredskatastrofer och översvämningar. Enligt miljöaktivister täcks nu bara elva procent av Java av skog, medan det skulle behövas 30 procent.

Indonesiens regering har beordrat återplantering av träd, men enligt oberoende experter är projektet för litet och genomförs inte ordentligt. Omfattande korruption är ett skäl till att skogsskövlingen i Indonesien fortsätter.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".