Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Preskriptionstider för svåra brott utreds

Uppdaterad 16:45
Justitieminister Thomas Bodström vill ta bort preskriptionstiden för såväl mord som dråp. Nu har en utredare fått i uppdrag att undersöka hur det ska gå till, och hur en ändring skulle påverka preskriptionstiderna för andra svåra brott.

Andra brott som kan ge livstids fängelse ska också utredas, men ministern är mer tveksam till om det är aktuellt att göra några ändringar för flera av brotten.

– Det handlar om olika krigsbrott som idag ger livstidsstraff. Det är brott som inte alls är aktuella, som olovlig befattning med minor och så vidare, och jag anser inte att det finns ett intresse av att förlänga preskriptionstiden där, säger Thomas Bodström.

– Däremot är det så att om man tar bort preskriptionen för mord och dråp måsten man se hur det förhåller sig till andra preskriptionsgränser, som till exempel grov misshandel och andra allvarliga brott, där preskriptionstiden är som högst 15 år. Det är också någonting som utredaren ska titta på.

Ett års utredning
Utredningen ska göras av hovrättsråd Petra Lundh, som får ett år på sig att granska bland annat hur preskriptionstiderna för grova brott påverkas, om man slopar den helt för mord och dråp.

Om och när preskriptionstiden så småningom tas bort, så betyder det att de mord eller dråp som ännu inte preskriberats, heller aldrig kommer att göra det.

Men det finns gränser, säger Thomas Bodström. När ingen anhörig lever längre, eller ingen överhuvudtaget har intresse i att fallet blir löst, så måste inte åklagaren ta upp det. Brott som redan preskriberats den dag lagen ändras, ska inte rivas upp.

Lägger till dråp
Thomas Bodström har tidigare sagt att han vill avskaffa preskriptionstiden för mord. Nu säger han att den bör slopas också för dråp.

– Jag anser att det är väldigt svårt att dra en gräns mellan mord och dråp även när det ligger bara en kort tid tillbaka. När det har gått ett par, tre decennier är det nästan omöjligt. När man ska slopa preskriptionstiderna så bör det vara de brott där det har varit fråga om uppsåtligt dödande, det vill säga mord och dråp.

– Sedan ska utredaren titta på om det kan finnas ytterligare brott, men för egen del anser jag att det är de här brotten som är av intresse, säger Thomas Bodström.

Ett argument för att avskaffa preskriptionstiden är att DNA-analyser ger kriminalteknikerna nya möjligheter att lösa även gamla brott.

Vill förlänga fler preskriptionstider
Justitieutskottets ordförande, folkpartiets Johan Pehrson, har sedan tidigare velat avskaffa preskriptionstiden för just mord och dråp. Han välkomnar beskedet idag, men tycker att det borde gälla också för andra brott.

– Jag tycker att man ska fundera på om inte åtminstone ska höja preskriptionstiden för andra mycket grova våldsbrott och inte minst grova sexualbrott, säger Johan Pehrson.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt av skälet att man kan ge upprättelse till brottsoffer och anhöriga på ett helt annat sätt idag genom teknisk bevisning. Jag tycker att skyddsvärdet för gärningsmännen är mycket lågt, och därför bör ingen kunna komma undan straff bara för att tiden har gått.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".