1 av 2
Ryska företaget Gazprom.
2 av 2
Klicka för större bild.

Den rysk-ukrainska gaskonflikten är över

Uppdaterad 16:44
Den bittra gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina är över. Onsdag morgon enades de två länderna om att Ukraina ska betala mer för den ryska naturgasen. Uppgörelsen är en lättnad för övriga Europa som drabbades av minskade gasleveranser.

Det var på nyårsdagens morgon som Ryssland drog åt gasledningarna och stoppade leveranserna till Ukraina. Det skedde efter att Ukraina vägrat att gå med på det ryska kravet att betala mer än fyra gånger mer för gasen.

Men efter tre dygn med hårda anklagelser har de två sidorna nu gjort upp. Det är ett komplicerat femårsavtal som gör att bägge länderna kan hävda att de vunnit något på konflikten.

Blandas med billig gas
Ryssland har fått igenom de begärda kraftiga prisökningarna. Men gasen ska levereras via en mellanhand som ska blanda ut den med billigare gas från Turkmenistan och Kazachstan.

Det genomsnittspris som Ukraina får betala till mellanhanden blir ungefär dubbelt så mycket som de nu betalar till Ryssland, något som Ukraina redan från början sa att de var beredda att acceptera.

Dessutom ska Ryssland betala mer för att utnyttja Ukrainas gasledningar för sin export till Västeuropa. Ukraina har tidigare fått köpa gasen till ett vänskapspris men nu närmar sig priset det normala på världsmarknaden.

Frågan är förstås hur länge länder som Turkmenistan och Kazachstan är berdda att sälja sin gas till underpris.

Återupptar leveranser
Men det viktigaste är att Ryssland nu återupptar gasleveranserna till Ukraina i full utsträckning. Det innebär även att all den gas som passerar genom Ukraina till övriga Europa, framförallt från Tyskland, också kan flyta utan problem.

EU får en fjärdedel av sin naturgas från Ryssland och medlemsländerna blev klart oroade av gaskonflikten. Det är möjligt att det bland annat är påtryckningar från Europa som fått Ryssland och Ukraina att så snabbt göra upp.

Men säkert finns det en bestående oro i EU-högkvarteret inför hur klokt det är att göra sig kraftigt beroende av Ryssland som energileverantör.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".