Risk för elbrist bara vid sträng vinter

Risken för elbrist är stor om det skulle bli en kall vinter. Det menar elbolaget E-on som har gått ut och varnat sina kunder för just detta. Samtidigt har statligt ägda Svenska Kraftnät bedömt att situationen blivit bättre under hösten.

Jan Magnusson, generaldirektör på Svenska Kraftnät tror att elförsörjningen räcker till om inget oväntat händer.

– Vi bedömer att vi har en ganska hygglig elförsörjningssituation i Sverige och att vi klarar de vintrar som normalt förekommer. Samtidigt har vi velat peka på att om det skulle vara en riktigt smällkall vinter och om inte hela elsystemet och framförallt produktionssystemet inte skulle fungera så kan det bli knappt.

För drygt en månad sedan gick elbolaget E-on ut med att risken för elbrist i Sverige är stor om vi skulle få en väldigt kall vinter. På svenska Kraftnät ser man positivt på dagens situation. Man menar att läget är detsamma som andra vintrar, om inte till och med bättre.

– Har någonting ändrats så har det blivit lite bättre faktiskt och det beror på att det har kommit igång en del sådan här avtalad förbrukningsreduktion inom industrin till exempel. Vi har handlat upp ungefär 500 megawatt, säger Jan Magnusson, generaldirektör på Svenska Kraftnät.

Gert Lingsjö, chef för E-ons elproduktion pekar däremot på det motsatta.

– Vi har väl lite svårt att förstå det resonemanget. Stängningen av Barsebäck två har tagit bort ytterligare 600 megawatt och det har inte kommit några väsentliga tillskott under tiden. Vi bedömer att balansen i år är sämre än vad den var tidigare i år. Om vi får en väldigt sträng vinter så är risken inte oväsentlig alls, säger Gert Lingsjö.

Jan Magnusson tycker att E-on bedriver en slags kampanj.

– Vi tycker att det har varit en konstig kampanj eftersom situationen är ungefär densamma som den har varit under tidigare år under 200-talet.

Att det skulle vara en kampanj dementerar E-on. Gert Lingsjö säger sig enbart vilja upplysa och förvarna sina kunder.

– Nej, det tycker jag inte är rätt att säga. Vi tycker bara att det är vår skyldighet som elproducent och elleverantör att påtala ett prekärt läge som landet kan hamna i. Det är ingen kampanj som syftar till någonting annat. Vi vill påpeka läget och vi vill också klart betona att det är viktigt att Sverige får en energipolitik som gör att vi får bra förutsättningar för att ha en inhemsk elproduktion.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".