Hovslagaryrket är ett av flera hästyrken.

15 miljoner satsas på svensk hästnäring

Den svenska hästnäringen får ett tillskott på 15 miljoner kronor av regeringen. Pengarna ska främst användas till forskning och till att utveckla företagande, bland annat ska ett nätverk av hästföretagare bildas. Säkerheten inom ridsporten ska också bli bättre. Hästnäringen omsätter runt 20 miljarder kronor varje år och är den femte största inkomstkällan inom det svenska jordbruket.

Trots att 15 miljoner är en liten summa i det sammanhanget, tror jordbruksminister Ann-Christin Nykvist att pengarna kommer att göra nytta.

– Det kan tyckas som att det är lite pengar, men det läggs på toppen av andra satsningar som redan har gjorts. Från och med den 1 januari 2005 kan man få bidrag för hästar som håller landskapet öppet, och det är värt mer än 200 miljoner kronor för lantbruket, säger Ann-Christin Nykvist.

– Vi satsar pengar inom ramen för miljö- och landsbygdsutvecklingen som minst uppgår till 50 miljoner kronor och i det nya programmet som ska gälla från och med 2007 räknar vi med att kunna göra ytterligare satsningar på hästsektorn.

– Så man kan tycka att det här vi gör idag är lite grädde på moset, och vi hoppas att det ska vara en bra hävstång, för givetvis har näringen själv ett stort ansvar för att ta vara på utvecklingsmöjligheterna.

Tror du att näringen är nöjd med den här satsningen som ni presenterar?

– Jag hoppas att näringen ska se att det här kan ge fina effekter, säger Ann-Christin Nykvist.

Bo Slättsjö, hästombudsman på Lantbrukarnas Riksförbund, tycker att den här satsningen borde ha gjorts tidigare och att summan är liten, men säger att man ändå är tacksam för att regeringen nu går in med de här pengarna.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".