Etiopiska oppositionen kvar i fängelse

De fängslade oppositionsledarna i Etiopien har nekats borgen och får stanna i fängelse tills rättegången i slutet av februari. Hela ledarskapet för Etiopiens största oppositionsparti anklagas för bland annat förräderi och folkmord.

Det blev tumult i rättssalen där alla skrek i munnen på varandra. De anklagade vägrade att svara på åtalspunkterna, och domaren reste sig och gick när han av de åtalade anklagades för att fabricera åtalspunkter.

Före tumultet hade domaren förklarat att anklagelsepunkterna var så allvarliga: folkmord, upplopp, planering av statskupp och förräderi, att han inte kunde släppa de anklagade mot borgen. De får nu vänta i fängelse på rättegången den 23 februari.

Hela ledarskapet
De 129 fängslade utgör hela ledarskapet för det största oppositionspartiet CUD, samt journalister för oppositionstidningar och aktivister för mänskliga rättigheter.

Alla har kraftigt protesterat mot resultatet av valet 15 maj, där premiärminister Meles Senawi anklagades för att ha fuskat till sig valsegern.

När det var dags för parlamentet att öppnas i höst vägrade CUD att inta sina platser i protest, men förlorade därmed sin politiska immunitet. De greps för uppvigling av polisen.

Våldsamma gatustrider bröt i huvudstaden Addis Abeba, och tiotusentals ungdomar greps och fördes bort av polis och militär.

Kan förlora bistånd
Omvärlden har reagerat starkt mot, vad man anser, Etiopiens avbrutna demokratisering. Givarländer som Sverige och EU och även Världsbanken har hållit inne sitt ekonomiska stöd till regeringen. Hotet hänger fortfarande över Etiopien att helt och hållet förlora tre miljarder i bistånd.

Men regeringen tycks inte påverkas av detta, och håller fast vid sin hårdföra linje mot oppositionen.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".