Frågetecken kring nytt mordvittne

Målet i Svea hovrätt om den uppmärksammade dödsmisshandeln av Marcus Gabrielsen förra året på Kungsgatan i Stockholm tog på onsdagen en oväntad vändning. Åklagarens nya ögonvittne påstås ha varit närvarande på rättegångens första dag och hennes berättelse ifrågasätts nu.

När rättegången i hovrätten pågick i december tog kvinnan själv kontakt med åklagaren och sa att hon ville berätta att hon sett misshandeln på Kungsgatan i maj förra året.

Att hon inte trätt fram tidigare sa hon berodde på att hon bott i sin sommarstuga där hon varken sett på tv, hört på radio eller läst tidingar. Men nu kände hon sig manad att berätta och i en videokonfrontation pekade hon ut två av de misstänkta.

Hon sa då också att hon inte sett de misstänkta sedan händelsen i maj.

”Var närvarande första dagen”
På onsdagen i rätten pekade hon åter ut de två misstänkta men blev samtidigt igenkänd av en av åhörarna i salen, som sett henne där under tidigare rättegångsdagar. Och om det stämmer har vittnet alltså sett de misstänkta i rättegångssalen innan videokonfrontationen gjordes.

Sara Wallin, juridikstuderande, var den som kände igen vittnet, som hon såg den allra första rättegångsdagen i hovrätten.

– Jag talade med vittnet rätt mycket den dagen. Först växlade jag pengar av henne för att köpa kaffe och sedan pratade vi om målet. Vi stod med varandra utanför rättssalen och pratade, säger Sara Wallin.

Under eftermiddagen har Sara Wallin berättat i ett polisförhör om sina iakttagelser.

Eventuell mened
Om uppgifterna stämmer kan åklagarens nya vittne i målet om dödsmisshandeln av 29-årige Marcus Gabrielsen på Kungsgatan i våras ha gjort sig skyldig till mened. I så fall kan hon dömas till fängelse i upp till fyra år.

Hennes vittnesförhör i rättegången om Kungsgatemordet ska då helt ogillas enligt professorn i processrätt Christian Diesen.

– Man måste bortse från det helt och hållet. Det har ingen verkan överhuvud taget, utan man får gå på vad de andra har sagt. Om man jämför vad personer har sagt i tingsrätten med vad de nu säger i hovrätten så har åklagarens bevisning stärkts något, men hur långt det räcker vet vi inte, säger Christian Diesen.

Den enda som dömdes i tingsrätten för dödsmisshandeln av Marcis Gabrielsen var en 18-åring som själv erkänt att han utdelat en spark mot den döde. Han fick ett års fängelse för grov misshandel. En 19-åring fick villkorlig dom för att ha sparkat Gabrielsens kamrat. Och den tredje åtalade friades helt. Åklagaren vill nu att alla tre ska fällas.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".