Regimkritiker gripna i Kambodja

Människorättsorganisationer kritiserar den kambodjanska regeringen för att systematiskt tysta landets regimkritiker. Den främste oppositionsledaren har dömts till fängelse och en rad människorättsaktivister har gripits de senaste dagarna.

Det svenska ambassadrådet Claes Leijon, baserad i Pnomh Penh, anser ändå att det är för tidigt att som Human Rights Watch tala om att Kambodja börjar likna diktaturen i Burma.

– Det är klart att det finns goda skäl att kritisera dem ur människorättssynpunkt. Men man måste också ta hänsyn till den geopolitiska verkligheten i området. Hur ser det ut i grannlängerna? Där är det sämre, säger Claes Leijon.

De senaste gripandena skedde på nyårsafton av ledarna för två av landets viktigaste människorättsorganisationer. De greps enligt Human Rights Watch för deltagande i en regimkritisk demonstration den 10 december, FN:s människorättsdag.

Oppositionsledaren Sam Rainsey, dömd till 18 månaders fängelse, anklagar från sin landsflykt regeringen Hun Sen för att under kinesiskt och vietnamesiskt inflytande driva Kambodja i riktning mot diktatur.

Men det är enligt ambassadrådet Leijon ännu för tidigt att överväga det svenska biståndet av vilket mer än 100 miljoner går till demokratiutveckling och mänskliga rättigheter.

– Man kan ännu inte tala om massarresteringar eller en radikalt förändrad utveckling. Det är dåliga tecken men det är för tidigt att säga hur det här kommer att påverka bedömingen av utvecklingen i Kambodja eller behovet av svenskt bistånd, säger Claes Leijon.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".