Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolpeng till gömda barn kan gå till annat

Vid årsskiftet fick kommunerna dela på 50 miljoner kronor som regeringen vill ska gå till gömda flyktingbarns skolgång. Men frågan är hur många gömda barn det finns i Sverige.

– Jag tror egentligen inte finns så många gömda barn kvar i Sverige. Jag tror att de allra flesta antingen är asylsökande eller faktiskt redan har fått sina permanenta uppehållstillstånd, säger Anne Sjögren på Rosengrenska stiftelsen.

Stiftelsen är en ideell sjukvårdsklinik för bland andra de som har gått under jorden efter att ha sökt asyl och fått avslag.

Alla barn ska få gå i skolan
Tidigt i höstas enades regeringen och samarbetspartierna om att alla barn, även de som håller sig gömda efter ett avvisningsbeslut, ska få rätt att gå i skolan. Idag är kommunerna inte tvingade att erbjuda skola för de barnen.

Men i väntan på en ny lag har kommunerna från årskiftet fått dela på 50 miljoner kronor, pengarna ska ge skolorna möjlighet att ta emot barnen. Pengar utgår till alla kommuner oavsett om det finns några gömda barn eller inte.

Många kommuner uppskattar att de inte har några gömda barn alls. En förklaring kan vara den tillfälliga lag som gjorde det möjligt för bland annat gömda familjer att få sina fall prövade på nytt.

Inga gömda kvar
Sedan i höstas har drygt 1 100 barn som tidigare levt gömda lämnat in ansökan. Flera frivilligorganisationer uppskattar att det är betydligt färre gömda än tidigare i höstas.

Hur pengarna ska användas är därför oklart i en del kommuner som inte har några gömda barn.

– Som det ser ut nu kommer de naturligtvis att gå in i den vanliga verksamheten. Exakt vad de kommer att användas till går ju inte att svara på. Vi vet ju inte vad som händer under 2006. Det kanske dyker upp ett antal flyktingfamiljer till vår kommun som vi behöver använda de här till för att ge dem en bra verksamhet i vår kommun, säger Bo Trygg, kommunstyrelsens ordförande i Askersund.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Fakta kommunpengar

Staten ger 50 miljoner kronor till kommunerna att använda till gömda barns skolgång. Man tar inte hänsyn till hur många asylsökande eller gömda det finns i respektive kommun. Hur stort bidraget blir till varje kommun baseras på hur många invånare varje kommun har. Det blir ungefär sex kronor per invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".