Jack Abramoff anländer till domstolen i Florida.

Stor mutskandal rullas upp i rätten i USA

I USA försöker nu några av landets mest kända politiker att distansera sig från den korruptionsskandal, som nu rullas upp i Washington. USA:s mest inflytelserika lobbyist Jack Abramoff har erkänt att han systematiskt mutat politiker och begått grova brott.

I utbyte mot ett lindrigare fängelsestraff vittnar han nu som kronvittne mot sina tidigare politiska vänner.

På onsdagen stod en storväxt man framför en domare i Miami och erkände sig skyldig till allt vad åklagaren lade honom till last.

Tidigare hade han här i Washington snyftande för en annan domare bekräftat att han godtar ett straff strax under tio års fängelse mot att han blir kronvittne mot några av USA:s mest kända kongresspolitiker.

Jack Abramoff var fram till för några månader sedan den i särklass mäktigaste påtryckaren här i Washington. Det var till honom företag, organisationer, ja till och med städer och länder vände sig.

Gamla studentkontakter
Som studentkompis med de unga konservativa kring George Bush hade han tillgång till de ledande politikerna som gruppledaren Tom DeLay och talmannen Dennis Hastert.

Det var när hövdingen för Choctaw-stammen i Mississippi ville slippa skatta för casinoverksamheten på indianreservatet som pengarna började rulla på allvar.

Abramoff lyckades hindra beskattningsförslaget. Som tack blev fem andra indianstammar Abramoffs kunder och de betalde sammanlagt 640 miljoner kronor till hans företag.

Lobbyisternas Gudfader
Jack Abramoff blev lobbyisternas Gudfader. Han köpte två exklusiva restauranger här i Washington, VIP-boxar på de stora idrottsarenorna, han bjöd politiker på golfresor till Skottland, höll trevliga fester och gav framförallt generösa bidrag till 200 politikers kampanjer.

Nu när Abramoff erkänt omfattande ekonomisk brottslighet och att han ibland direkt betalt för politiska beslut försöker nästan alla hans vänner att distansera sig.

Pengar skänks vidare
Det är därför många politiker nu skickar lika mycket som de fått från Abramoff vidare till välgörande ändamål för att inför åklagare och väljare i alla fall kunna säga att de inte gjort någon personlig vinning och inte varit mutade.

Abramoff gick för långt och han kan bli en svår belastning för främst republikanska politiker vid höstens mellanårsval.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".