Kronan starkare mot världsvalutorna

Den svenska kronan har stärkts rejält mot de ledande världsvalutorna den senaste tiden.

Senast det var kraftig rörelse kring den svenska kronan var i mitten av november, då kronan skruvades ner i värde mot euron, som nådde över 9,60 och mot dollarn som tangerade 8,25.

Den låga svenska räntan och exportföretagens val att behålla sina valutaöverskott i utlandet, förklarade raset en gången.

I debatten hördes visserligen svaga, men ändå tydliga krav på att Riksbanken skulle göra stödköp av kronan för att stoppa nedgången.

I efterhand kan man säga att det var under de veckorna i november som kronan bottnade. Sedan har den stigit kraftigt i värde. De senaste veckornas demonstrerade styrka är märkvärdig.

Det handlar en förstärkning på mellan 30 och 40 öre på kort tid mot euron. Mot dollarn är förstärkningen över 50 öre sedan i november.

Nu som då är det räntan som är ute och styr kronkursen.

Två faktorer är starka nu. Det snabba amerikanska räntehöjningstempot går mot sitt slut och tiden med den rekordlåga svenska räntan anses också gå mot sitt slut.

Då stärks kronan mot dollarn, men också mot euron och också mot det för svenska turister ganska viktiga brittiska pundet.

Lagom till shoppingresorna till London för en månad sedan stod pundet och stampade kring 14 kronors. Nu är det nere på 13,50.

Men situationen kan snabbt förändras redan i nästa vecka, när engångsutbetalningen av svenskarnas pensionssparande i PPM-fonder ska placeras i utlandet. Av 24 nya miljarder strömmar en hel del ut och det försvagar kronan.

Det finns också risk för en liten besvikelse om det inte blir en räntehöjning den 19 januari när Riksbanken sammanträder.

Tommy Fredriksson
tommy Fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".