Bachelet röstar i första omgången.

Slutdebatt i chilenska presidentvalet

För ett par timmar sen avslutades den enda tv-debatten mellan socialisten Michelle Bachelet och hennes motståndare företagaren Sebastian Pinera inför den andra omgången av presidentvalet i Chile den 15 januari. En jämn debatt som inte avslöjade några större politiska skiljaktigheter.

När Sebastian Pinera ska beskriva skillnaderna mellan honom och Michelle Bachelet handlar det mest om siffror.

12 000 nya poliser istället för dom 6 000 som Bachelet har föreslagit. Mer av samma politik, men inget radikalt annorlunda.

När Michelle Bachelet ska beskriva vad som skiljer henne från Pinera, rör det sig inte heller om några väsensskillnader, utan mer om detaljer och betoningar.

Debatten mellan de två presidentkandidaterna illustrerade kanske mest av allt hur små skillnaderna mellan de två politiska blocken är.

Nya konstellationer
På ena sidan la Concertacion, som består av socialister och kristdemokrater och som har styrt Chile alltsen demokratins återkomst för femton år sedan.

Den andra sidan är La Alianza, två högerpartier, det ena en ny generation av den traditionella chilenska högern och det andra Chiles största parti, UDI, som vuxit fram under den förre diktatorn Augusto Pinochets vingar.

Pinera kommer från den moderata, moderna högern och har aldrig varit en militant förespråkare för Pinochet, men de flesta av hans väljare är gamla Pinochetanhängare.

Därför var det lite överraskande att Pinera nämnde Pinochet som en av de sämsta presidenter Chile har haft och att det var det enda gången som Pinochet över huvud taget nämndes under debatten.

Blickar framåt
Det ger också en bild av att Chile nu har lagt ett stort avstånd till militärregimen. Valdebatterna handlar inte längre om det förflutna utan om framtiden.

Framtiden beskrivs av de två kandidaterna på ett förbluffande likartat sätt.

Att Michelle Bachelet är socialist och Sebastian Pinera moderat höger märks inte särskilt mycket.

Snarare än ideologiska skillnader, är att valet står mellan en kvinna och en man, som ger presidentvalet i Chile dess spänning.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".