Ny israelisk räd mot Arafats högkvarter

Under några timmar på torsdagsmorgonen ockuperade israelisk militär på nytt den palestinske presidenten Yassir Arafats högkvarter i Ramallah. Kraftiga eldstrider utbröt och en palestinsk man dödades. Den nya israeliska aktionen kom som ett svar på onsdagens palestinska attentat i norra Israel.
Ett trettiotal militärfordon, stridsvagnar, pansarvärnsvagnar, stora schaktmaskiner och ett stor antal soldater deltog i den nattliga israeliska ockupationen av Yasser Arafats högkvarter i Ramallah. Israelerna stormade in i den avdelning där Arafat bor, kraftig eldgivning skedde lite mer än 50 meter från Yasser Arafats privata del av högkvarteret. Enligt medarbetare till Arafat är den palestinske ledaren själv oskadd. Byggnaderna hade hjälpligt renoverats efter israelernas långa ockupation tidigare under våren. En palestinsk polis har dödats, flera andra har skadats. Det israeliska angreppet pågick i sex timmar. Strax före klockan sju, svensk tid, på torsdagsmorgonen började de israeliska arméfordonen och trupperna att dra sig bort. Den israeliska regeringen gjorde på onsdagen Arafat ansvarig för terrorattentatet mot en buss vid Megiddo, bibelns Harmageddon, där enligt Uppenbarelseboken den sista avgörande striden ska stå. Vid onsdagens terrordåd dödades 17 israeler, tretton av dem var soldater. Högerinriktade medlemmar av den isareliska regeringen har gång på gång krävt att Arafat skulle gripas och sändas i exil, med den amerikanska regeringen har motsatt sig deportering. Skottlossning har hörts från området där Arafat finns. Efter bombdådet mot den israeliska bussen på onsdagen tog sig den israeliska armén omedelbart åter in i staden Jenin. Den unge palestinier som utförde dådet kom från Jenin. Stora skaror palestinier flydde från flyktinglägret i Jenin, som stod i centrum för israelernas attacker i april. Den israeliske premiärministern Ariel Sharon skulle senare under torsdagen ha rest till Washington för nya överläggningar med president Bush, men han har skjutit upp resan i två dagar på grund av det förvärrade läget.
Lars Gunnar Erlandson, SR:s Mellanösternkorrespondent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".