Sydkoreansk presidentson åtalas för korruption

I Sydkorea har presidenten och fredspristagaren Kim Dae-jungs yngste son blivit åtalad för korruption. Han riskerar fem års fängelse. Skandalen är extra pinsam för president Kim när Sydkorea nu står i fokus under fotbolls-VM
Seoul är fotbollens Mecca och president Kim solar sig i glansen av landslagets raketstart i mästerskapet med 2-0-segern över Polen. Så borde det vara. Men verkligheten vill annorlunda. Den yngste av presidentens söner sitter häktad. Och nu, mitt under VM-turneringen åtalas han för att ha accepterat nära 30 miljoner kronor i mutor från lobbyister som sökt hans hjälp som påtryckare för att få licenser och kontrakt av regeringen. Skandalen förmörkar livet för Kim Dae-jung i presidentpalatset Misstankarna mot sonen Kim Hong-gul väcktes sedan sydkoreanska tidningar börjat rapportera om 38-åringen lyxliv i Kalifornien. Och till slut fann den unge mannen för gott att resa hem och inställa sig till förhören som nu har resulterat i åtalet. Också den andra presidentsonen, som därtill är ledamot i parlamentet, är misstänkt för att ha försökt utnyttja faderns ställning även om rättsprocessen i det fallet ännu inte har inletts. För president Kim Dae-jung är skandalerna i familjekretsen extra pinsam. Kim Dae-jung vann presidentvalet på löften om att reformera och städa ut korruptionen i sydkoreansk politik. Han har nu offenligt bett sina landsmän om ursäkt för missbruk och rättsröta i sin närmaste omgivning och han har utträtt ur det demokratiska partiet för att inte hans namn skall försvåra för partiets kandidat i det kommande presidentvalet. Men redan nästa vecka är det lokalval i Sydkorea och nationalistpartiet som nu är i opposition väntas då kunna profitera på sjaskigheterna som svärtar presidentfamiljen.
Börje Remdahl, SR:s korrespondent i Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista