Hårdare tag från polisen. Foto: Peter Öberg/SR.

Polisen ska bli hårdare mot fortkörare

Reglerna för fortkörning kommer sannolikt att skärpas. Den som kör för fort kan inte längre hoppas på att polisen tolererar viss mån av fortkörning.

Torbjörn Lundgren som är trafikpolis i Umeå tycker att det är ett bra förslag.

– Om man vill sänka medelhastigheten på vägarna och spara liv och hälsa så måste man sänka toleransnivåerna. Trafikanterna rättar sig efter polisens toleransnivåer. De brukar skoja och säga att det finns lite moms att lägga på hastigheten, säger Torbjörn Lundgren.

Tidigare har polisen ibland sett mellan fingrarna och tolererat visst mått av fortkörning. Men nu ser det ut att bli en skärpning på den punkten. Detta för att uppfylla nollvisionen.

Toleransnivåer försvinner
Enligt ett förslag till ett nationellt trafiksäkerhetsdokument ska polisens toleransnivåer försvinna. De ska bara ha kvar instrumentens säkerhetsavdrag.

I praktiken betyder det att överskrider man hastighetsbegränsningen med mer än fem kilometer i timmen är det straffbart, oavsett om begränsningen ligger på 50 eller 110 kilometer i timmen.

Förslaget ska granskas för godkännande av rikspolischefen i april.

Det handlar om att inte bara komma åt de värsta fortkörarna, säger Örjan Brodin, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

– Om vi kommer åt dem som bara kör lite för fort så får vi alla att sänka hastigheten. Att man sänker medelhastigheten är det viktigaste, säger han.

Fler övervakningskameror
Dessutom tillkommer en utbyggnad av de automatiska hastighetsövervakningskamerorna. Under 2007 kommer det att finnas 700 kameraskåp längs landets vägar, med en påslagen kamera i varje skåp.

– Man kommer att klara av 200 000 rapporter per år. Idag ligger vi på 15 000, säger Örjan Brodin.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".