Skandia-aktien över budnivån

Igår handlades Skandias aktie över budnivån från Old Mutual. Stängningskursen blev 48 kronor och 10 öre. Och det kan bli betydelsefullt..

Om det står sig kan det ge intressanta öppningar i ett låst läge. Bland dom ägare som hittills har sagt nej till budet, finns det ett ekonomiskt argument också, förutom rena makt-och inflytandeargument.

Det handlar om rätt pris. Många aktieägare menar att Old Mutuals pris är för lågt. Skandia är värt mycket mer än dom 44,9 miljarder kronor eller motsvarande 43 kronor och 60 öre per aktie, som budet värderades till i höstas.

När Old Mutual misslyckades med att nå 90 procent av rösterna blev det genast spekulationer om bolaget var berett att höja budet för att blidka den trilskande minoriteten.

Idag har Old Mutual stöd av drygt 60 procent av aktieägarna. Den förlängda budtiden löper till den 12 januari, alltså nästa vecka.

Old Mutual har sagt nej till att höja budet, medan flera storägare på nejsidan har pekat på 50 kronor som ett minimipris på Skandiaaktien för att ändra uppfattning. Och till och med Skandias ledning med VD Hans-Erik Andersson i spetsen,som är emot affären, har pekat på just 50 kronor som en nivå man kan börja diskutera ifrån.

Men Aktiespararna som tillhör nejsidan och representerar mellan 3 och 4 procent av aktieägarna via fullmakterna, ändrar inte uppfattning, säger ordförande Sten Trolle.

Spekulationerna om ett höjt bud fick ny fart under onsdagen efter ett utspel från en grupp aktieägare från nejsidan. Gruppen med Andra AP-fonden i spetsen ställde ett antal krav på Old Mutual om budnivån inte höjs. Minst tre av åtta styrelseledamöter ska nomineras av minoritetsägarna och att alla stora beslut som rör affärer mellan Old Mutual och Skandia måste godkännas av en bolagsstämma med minst 90 procent av rösterna.

Gruppen anses ha stöd av ungefär 15 procent av ägarna i Skandia.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".