Kraftig ökning av regelbrotten på börsen

Antalet regelbrott mot börsreglerna på Stockholmsbörsen ökade kraftigt förra året. Anders Ackebo som är chef för marknadsövervakningen på Stockholmsbörsen tror att ökad handel, bättre kontroll och börsuppgången ligger bakom siffrorna:

Under förra året undersökte Stockholmsbörsen 83 fall av misstänkta brott mot börsreglerna. I 39 fall riktades kritik mot bolag som begått fel. Det är mer än dubbelt så många som året innan. Även antalet fall som skickades till börsens disciplinnämnd fördubblades ifjol.

I allra värsta fall kan ett bolag avnoteras från börsen om det bryter mot reglerna. Det har inte hänt sedan 1990-talet, men i 4 fall förra året har börsens Disciplinnämnd dömt till vite. I ytterligare 5 fall har varningar utdelats.

Det handlar framför allt om två typer av regelbrott. Dels är det fondkommisionärer och banker som har lagt in felaktiga köp- och säljordrar som påverkat aktiekurserna. Dels har dom noterade företag som prickats, brustit  i hur dom lämnat ut prognoser och annan viktig information.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".