Socialstyrelsen vill ändra lex Maria

Felbehandlingar inom sjukvården anmäls för sällan. Därför vill Socialstyrelsen ändra lagen, lex Maria, så att det är vårdorganisationen och inte den enskilda individen inom sjukvården som anmäls om en patient blivit felbehandlad.

Hanna Sylverberg är läkare och verksamhetschef på Gärdets vårdcentral i Stockholm. Hon tycker att det är ett bra förslag.

– Oftast när ett fel begåtts är det en blandning av olika faktorer som har spelat in. Hittills har man kanske inte i tillräckligt stor utsträckning varit tydlig med att undersöka det, säger Hanna Sylverberg.

Ska anmälas till Socialstyrelsen
Lex Maria är lagen som innebär att de som är ansvariga inom vården måste anmäla till Socialstyrelsen om en patient har drabbats eller riskerar att drabbas av skada eller sjukdom i samband med felbehandling.

Socialstyrelsen måste anmäla särskilt allvarliga fall till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, som kan utdela varningar eller dra in legitimationer.

Men anmälningarna handlar ofta om enstaka misstag av personer som i övrigt fungerar väl inom vården, säger Johan Karlsson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Vill lägga ansvar på vårdgivaren 
Därför vill Socialstyrelsen slopa sin skyldighet att anmäla vidare till ansvarsnämnden och istället lägga ansvaret på vårdgivaren, till exempel sjukhuset, att analysera och identifiera vad som har gått fel.

– Ett exempel är att man delar ut fel medicin till en patient – det är naturligtvis ett misstag. Men vad beror det på? Är det så att läkemedelsförpackningarna ser nästan identiska ut, heter läkemedlen likadant eller har man dåliga rutiner för ordinationer och så vidare. Det är de här frågorna vi vill fokusera på och få in mycket fler anmälningar, säger Johan Karlsson på Socialstyrelsen.

Tror på fler anmälningar
På patientnämnden i Stockholm, dit ungefär 5 000 patienter varje år vänder sig som tycker sig ha blivit felbehandlade, säger förvaltningschefen Åsa Rundquist att det är bra att patienterna även i fortsättningen kommer att kunna anmäla till Hsan. Hon tror också att förslaget kommer att leda till fler lex Maria-anmälningar.

– Ja, det tror jag och det är bra. Men samtidigt får man inte helt stänga dörren till att ansvarsnämnden ska kunna utreda riktigt grava fall, säger Åsa Rundquist på patientnämnden i Stockholm.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".