Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Martti Ahtisaari har en svår uppgift framför sig.
2 av 2
Freivalds.

Ahtisaari ska ena serber och albaner

Finlands förre president, Martti Ahtisaari, numera FN:s medlare i den svårlösta Kosovofrågan träffade på torsdagen utrikes-minister Laila Freivalds. Han är försiktigt optimistisk inför  förhandlingarna mellan serber och albaner som börjar i januari.

– Jag hoppas att vi kan få dem tillsammans och börja se hur man sköter till exempel minoritetsfrågorna, säger Martti Ahtisaari.

De vill ju knappt ens prata med varandra?

– Nåja, men vi hoppas få med dem på ett gemensamt sammanträde så småningom, säger han.

Problemen Martti Ahtisaari ska försöka lösa är gigantiska. Den albanska majoriteten i Kosovo deklarerar att den inte tänker tala med serberna över huvud taget. För dem är ett självständigt Kosovo den enda förhandlingslösningen.

200 000 serber flydde
Efter NATO:s bombningar av Jugoslavien och påföljande inmarsch i Kosovo 1999 flydde 200 000 serber därifrån. De hundratusen som stannade har utsatts för mängder av trakasserier. Det lägger nu hinder i vägen för strävandet mot självständighet.

Serbiens parlament har å sin sida sagt att de kan gå med på ett långtgående självstyre så länge Kosovos serber skyddas, men inte självständighet.

Konflikten har bedömts som ett av de omöjligaste medlingsuppdragen någon kan åta sej. Martti Ahtisaari hoppas dock på en lösning innan årets slut.

– Jag har bara kontrakt till november. Så jag hoppas att jag inte behöver förlänga det, säger han.

Sverige ska hjälpa till
Utrikesminister Laila Freivalds berättade efter dagens möte att det var minoritetsfrågorna de hade diskuterat. Men också vad Sverige kan bidra med när ett nytt styre över Kosovo ska inrättas.

– Vi har givit honom löften om finansiellt stöd och olika personer som kan hjälpa honom i hans arbete. Vi diskuterade helt enkelt vilka problemen är och hur vi kan bidra till att få processen att gå vidare, säger utrikesminister Laila Freivalds.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".