Chirac säger nej till Nationella fronten

Frankrikes president Jacques Chirac säger nej till varje form av samarbete med högerextrema Nationella fronten inför söndagens nationalförsamlingsval. De borgerliga politiker som ändå vill ha ett sådant samarbete kommer att uteslutas sa Chirac i fransk tv på onsdagskvällen.
Det är valrörelse igen i Frankrike. De två kommande söndagarna ska fransmännen välja ny nationalförsamling. I presidentvalet för fem veckor sedan fick Jaques Cirac hela 82 procent av rösterna mot 18 procent för Nationella frontens Jean-Marie Le Pen. Men president Cirac är nu i stort behov av att få en parlamentarisk majoritet, samtidigt som Nationella Fronten väntas får stora framgångar på söndag. I flera valkretsar kan därför borgeliga politiker känna sig frestade att söka samarbete med Jean-Marie Le Pens parti för att säkra en borgelig majoritet, men ett sådant samarbete kommer inte i fråga, sa Jaques Chirac i tv-intervjun, och han uppmanade i stället de franska väljarna att stödja av de boregliga regeringspartierna. Det var andra gången på en vecka som Jaques Chirac själv gav sig in i valrörelsen. Vanligtvis brukar presidenten vara mer diskret inför ett parlamentsval ochg Chiracs plötsliga aktivism har också väckt kritik. Jean-Marie Le Pen sa på onsdagskvällen att Chirac bara representerar ett korrupt och totalitärt system.
Ingmarie Froman, Paris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".