Barnporrbrev kan vara bedrägeriförsök

Den svenska polisen har under torsdagen fått in 850 anmälningar från företag och privatpersoner som fått e-post med erbjudanden om barnporr från Ryssland och Ukraina. Polisen misstänker att det handlar om en ny form av bedrägeri. Man vet ännu inte hur stor spridningen är.

– Vi tror att det handlar om ett så kallat phisingförsök. Man försöker komma över kontokortsnummer och pinkoder för att länsa kontona, säger Kriminalinspektör Sten Warmland på Rikskriminalpolisen.

Erbjudandet som nu sprids över landet skickas med e-post och är skrivet på engelska. Avsändaren säger sig ha tillgång till såväl video som fotografier.

Materialet utlovas vara exklusivt och nytt och komma från Ryssland och Ukraina.

Internationellt arbete
På torsdagseftermiddagen hade det kommit in 850 anmälningar till den svenska polisen. Spridningen av brevet är ännu oklart, men polisen har inlett ett internationellt arbete eftersom personerna bakom brevet och hemsidorna inte finns i Sverige.

Den som kontaktar avsändaren till e-posten får visserligen bilder men erbjuds att få fler bilder om ett kontonummer med tillhörande pinkod lämnas på hemsidan.

Polisen säger att det kan röra sig om ett nytt sätt att tömma bankkonton på pengar, så kallad phishing.

Svara inte
Kriminalinspektör Sten Warmland på Rikskriminalpolisen uppmanar allmänheten att inte bör svara på posten för att slippa fler kontakter med bedragarna.

– Om man bara svarar på e-posten och inte lämnar ut kontouppgifterna, då har man i alla fall talat om att min e-postadress fungerar, och då riskerar man att få ännu fler sådana här erbjudanden, säger han.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".