Ingen garanti att spärra tappat bankkort

Den som tappat bort sitt bankkort och spärrat det hos banken går trots det inte säker för bedragare.

Erik Bromö, som är ute på långresa, blev bestulen på sitt kort i somras när han var i Barcelona. Han ringde och berättade det för banken, som spärrade kortet. Först för några veckor sedan, när han kommit till Peru, upptäckte han plötsligt att 4 300 kronor hade försvunnit från hans konto.

– Det är skandal. Är ett kort spärrat så är det ju det. Jag kan inte fatta hur det här kan hända, säger Erik Bromö.

Tusentals kronor
Det visade sig att någon hade använt hans kort under de senaste veckorna för att betala motorvägsavgifter på resor i Europa. Varje belopp är litet, men sammanlagt handlar det om ungefär 4 300 kronor. Som tur var upptäckte Erik i tid vad som höll på att hända och kontaktade banken som gav honom pengarna tillbaka.

Varför Erik Bromös kort kunde användas trots att det var spärrat förklarar Björn Elfstrand, privatmarknadschef på Föreningssparbanken, med att det finns miljöer, till exempel vägtullar, som inte hängt med i den tekniska utvecklingen.

– Där läser man inte av spärrade kort, utan där accepterar man de här korten under ganska llång tid, säger han.

Då kommer pengarna över trots att kortet är spärrat?

– Just det, och det har att göra med att de här outvecklade automaterna accepterar ganska små betalningsbelopp.

Hur vanligt är det med sådana här outvecklade miljöer som du talar om?

– Generellt sett är det ganska ovanligt och dessutom blir det mindre och mindre vanligt beroende på att den nya tekniken som finns på de nya korten, med chip och sådana saker, gör att det här inte längre är möjligt, säger Björn Elfstrand på Föreningssparbanken.

Banken betalar
Erik Bromö är kvar i Peru och behöver inte längre oroa sig för att bli av med pengar. Men de som har fått tag i hans spärrade bankkort åker fortfarande runt i Europa, numera på bankens bekostnad.

– Jag vet att jag inte kommer att bli av med mer pengar. Banken har sagt att de ska bevaka mitt konto 24 timmar om dygnet. Om några pengar försvinner ska de sätta tillbaka samma belopp. Men det kommer att bli omständigt för mig eftersom jag är ute och reser och behöver pengar, säger Erik Bromö.

Han säger också att han tappat förtroendet för bankerna.

Andreas Hedberg
andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".