Bloggkrönikan 7 januari 2006

Årets första bloggkrönika handlar om Piratpartiet och upphovsrätten.

Under den gångna veckan har det nybildade Piratpartiet vållat åtskillig debatt i bloggosfären. Piratpartiet vill avskaffa immaterialrätten, det vill säga upphovsrätt, patent, varumärken och mönsterskydd och dessutom kraftigt stärka integritetsskyddet för individen. Tanken är att ställa upp i riksdagsvalet. För det krävs 1 500 signaturer före sista februari men redan efter 24 timmar hade partiet fått in över 4 000 signaturer.  

Mikael Ståldal förhåller sig konstruktivt kritisk till initiativet:  

”Datorer och internet har skapat en del problem som den traditionella upphovsrättslagstiftningen haft svårt att hantera. Det handlar främst om att det numera är oerhört enkelt och billigt att kopiera och sprida bilder, filmer och musik. Tyvärr har lösningarna på dessa problem sällan blivit tillfredställande, de tenderar att ensidigt gynna upphovsrättsinnehavarna och deras organisationer (film- och musikindustrin) och skapa orimliga problem och begränsningar för konsumenterna. De etablerade partierna har också varit dåliga på att på allvar ta tag i dessa frågor. Därför skulle ett piratparti kunna vara bra. Men jag tror att detta Piratparti är för extremt och onyanserat för att kunna ge något konstruktivt bidrag.” 

Erik Starck med bloggen Framtidstanken tror att Piratpartiet ändå kan få betydelse: 

” Faktum är att Piratpartiet och de svenska väljarna har skuggan av en möjlighet till en chans att påverka hela den internationella copyrightdebatten. 

Det är också en fråga som engagerar unga starkt…Fördelningspolitiken har kört fast. Vi lever i en tid av överflöd och även om skatterna kan uppröra så engagerar de inte människor eftersom ställningarna sedan länge är låsta.  

Piratpartiets politik är knappast rotad i verkligheten (jag ser fram emot en vidareutveckling av deras argument), men deras inträde på arenan kan signalera något nytt. De är en ny form av missnöjesparti för en ny slags frågor. Dags för de etablerade partierna att vakna.” 

Johan Sjölander med bloggen Sjölander är mer kritisk till Piratpartiets initiativ: 

”..det är inte det stora problemet med Piratpartiet – att de har fel. Det stora problemet är att de förlöjligar en seriös debatt, och lägger fokus på fel saker.

För det finns en seriös diskussion om vad som händer på det immaterialrättsliga området. Då handlar det inte om rätten att tjuvkopiera dataspel. Det handlar snarare om maktförhållanden mellan nord och syd, om läkemedelspatenten, om en oro för … ytterligare en metod för den rika världen att kolonisera den fattiga världens tillgångar – den här gången de intellektuella sådana. Den debatten måste föras med yttersta allvar.

Det finns också en debatt, hörd från inte minst USA, som i någon mening handlar om upphovsrättens gränser – när går upphovsrätten från att vara en förutsättning för skapande till att vara ett hinder? Och det är klart att vi måste ta detta på allvar, när vi kan se hur vissa storbolag försöker använda upphovsrätten som verktyg för att exempelvis stoppa satir eller kritik.

Men gynnar Piratpartiet verkligen en sådan debatt? … Nä. Skulle inte tro det.

För här handlar det i grund och botten om rätten att få ta del av upphovsrättligt skyddat material utan att betala en spänn. Det handlar om att kunna ladda ner film, musik och spel gratis. Och det kan omöjligen vara en mänsklig rättighet.
Däremot finns det även där en seriös diskussion. Underhållningsindustrin måste bli bättre på att till fullo utnyttja den nya tekniken. Legala fildelningsnätverk …måste bli fler och bättre. Ja, näthandel överlag måste utvecklas.

Jag skulle dock vilja drista mig till att hävda att en förutsättning för att vi får se en sådan utveckling är att samhället också markerar mot den illegala fildelningen.

En sak ska de ha cred för, Piratpartiet. Det är alltid rätt att engagera sig politiskt. Det gjorde de alldeles rätt i. Även om resten blev lite tokigt.” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade sajter och bloggar:
Piratpartiet: www.piratpartiet.se
Mikael Ståldal: http://www.staldal.nu/blog/2006/01/04/piratpartiet/
Framtidstanken: http://www.softwaresweden.com/framtidstanken/ 
Johan Sjölander: http://johansjolander.blogspot.com/2006/01/problemet-r-inte-att-piratpartiet-har.html

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".