Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Barbro Holmberg.

"Asylsökanden inte utelämnad till verket"

Barbro Holmberg försvarar systemet där Migrationsverket utser asylsökandes ombud med att man kan överklaga. Systemet har fått kritik av Advokater utan gränser.

På fredagen kritiserade organisationen Advokater utan gränser att det inte är en domstol utan Migrationsverket som utser juridiskt biträde till den asylsökande eftersom Migrationsverket är den asylsökandes motpart när ärendet prövas i den nya Migrationsdomstolen.

– Den asylsökande är inte helt utelämnad till Migrationsverkets beslut utan kan överklaga om man inte vill ha det förordnade biträdet och då blir det en domstol som prövar ärendet, säger nu migrationsministern Barbro Holmberg.

Börjar gälla i vår
Om några månader träder det nya systemet med migrationsdomstolar i kraft och domstolar ska ersätta utlänningsnämnden.

Barbro Holmberg säger att Migrationsverket i första hand ska utse det ombud som den asylsökande vill ha rättssäkerheten tillgodoses genom att den asylsökande kan överklaga till domstol om han eller hon är missnöjd med det förordnade ombudet.

Att ändra detta skulle försena införandet av den nya modellen och det vill hon inte.

Vill testa modellen
Advokater utan gränser skrev på fredagen på DN debatt i nätupplagan att Migrationsverket tycks undvika kunniga, skickliga och engagerade offentliga biträden. Istället får de asylsökande biträden som inte förmår eller ids tillvarata sin klients intressen.

Migrationsminister Barbro Holmberg håller alltså inte med. Hon vill pröva den här modellen innan hon gör några ändringar.

– Vi kommer se över hela reformen och visar det sig att det finns problem så får vi titta mer noga på det, säger hon.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".