JK: Polisen ljuger i domstolar

Justitiekanslern Göran Lambertz menar att svenska domstolar brister i rättssäkerhet och menar också att det förekommer att poliser ljuger i domstolar till exempel för att skydda varandra. Det sa han i Ekots lördagsintervju.

Justitiekansler Göran Lambertz oroar sig över bristen på rättssäkerhet i de svenska domstolarna. Den kan leda till att människor döms på felaktiga grunder, säger han.

En anledning till denna rättsosäkerhet är att poliser som vittnar i rättegångar begår mened. De ljuger i domstolen för att skydda varandra och ibland för att sätta dit någon, vars skuld de är övertygade om.

– Ibland förekommer det också tyvärr att poliset ljuger, tror jag att jag vågar säga. Det finns ett särskilt motstånd naturligtvis för domstolarna att säga att den här polismannen ljuger, och det kan nog leda till felaktiga domar ibland, tror jag, sader Göran Lambertz i Ekots lördagsintervju.

Har du stött på det här att poliser ljuger?

– Jag har stött på det på så sätt att människor har berättat för mig att det har förekommit och jag har också sett exempel på det i enstaka domar. Jag tror inte att någon säger emot mig om jag hävdar att det, i vissa kretsar bland poliserna, finns en kultur som innebär att man ibland ljuger för att skydda varandra, och kanske också ibland för att få fast en person som man säkert tror är skyldig till ett brott.

Men hur allvarligt är det om polisen ljuger i en domstol?

– Det tycker jag är oerhört allvarligt.

Vad vill du göra åt detta?

– Den här underkulturen som tycks finnas hos polisen, i vissa kretsar bara, den är svår att komma åt och den gör nog polisledningen i landet så mycket den kan för att försöka komma åt, men det är svårt. Det är lätt för en sådan kår att vilja vara väldigt solidarisk inom kåren. Man måste försöka bryta upp den kulturen så att man gör sitt jobb på allra bästa sätt och alltid talar sanning.

Det är ju väldigt allvarlig kritik som du för fram nu och då är det ju inte så konstigt att det sitter oskyldigt dömda människor i fängelserna?

– Nej, just det. Det har ju med det här att göra, säger Göran Lambertz.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".