Ericssons ras drabbar forskningen

Raset för Ericssonaktien riskerar nu också att sätta käppar i hjulet för den svenska uppfinningsrikedomen. Många av de stiftelser som idag finansierar svenska uppfinnare har sina tillgångar placerade i Ericssonaktier. Kari Gustafsson är vd för Teknikbrostiftelsen i Uppsala, som är en av de stiftelser som finansierar goda idéer.
- Har man mindre medel så har man inte möjligheten att ta de risker man kanske vill, säger han. De sju statliga teknikbrostiftelserna har till uppgift att bland annat finansiera uppfinningar i ett tidigt stadium. Teknikbron i Uppsala har idag en förmögenhet på runt 200 miljoner kronor, runt 10 % är Ericssonaktier, och inte minst deras kraftiga ras har fått stiftelsens kapital att krympa med 11% sen årsskiftet. Även om man inte har minskat anslagen i år, så är det svårare för forskare att få finansiering till sina idéer. Det märker inte minst Pär Svanström. Han är vd på Forskarpatent, som ligger ett stenkast från Teknikbrostiftelsen mitt i Uppsala Science Park. Pär Svanströms företag hjälper forskare att få kapital till att ta patent på och marknadsföra sina idéer - inte minst inom bioteknik. - Eftersom teknikbro-pengarna ligger bakom många av de satsningar som görs, innebär det att det finns mindre pengar tillgängligt för den här typen av verksamhet, säger han. För att göra verklighet av goda idéer är dyrt. Runt 50 000 för ett patent och några hundratusen för att marknadsföra uppfinningen. Och här är stipendier viktiga. Och Pär Svanström varnar nu för att Sveriges framstående roll inom bioteknikbranschen kan hotas om man inte hittar pengar att stödja idérikedomen. - Risken är att ideerna hamnar i Usa eller på andra ställen, säger Per Svanström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".