Merkel kritiserar USA

Inför sitt besök i Vita huset nästa vecka, kritiserar den tyska förbundskanslern Angela Merkel amerikanernas sätt att sköta kampen mot terrorism, bland annat är hon mycket kritisk till Guantánamofängelset.

– En institution som Guantánamo varken kan eller får existera så här länge. Det måste finnas andra metoder, säger kanslern i en intervju i tidskriften der Spiegel.

Angela Merkel åker till Washington nästa vecka för att möta president George Bush.

Vill hålla sig väl med USA
Till ett av hennes uttalade utrikespolitiska mål hör att knyta Tyskland närmare USA och förbättra förhållandet länderna emellan. Detta har varit präglat av besvikelse och distans, sedan hennes företrädare Gerhard Schröder sa kategoriskt nej till att delta i Irakkriget.

Men trots Angela Merkels uttalade ambition, så visar hon att Tyskland även fortsättningsvis kommer ha en självständig hållning.

I Tyskland har CIA:s metoder, med hemliga flyg och kidnappningar av misstänkta terrorister fått hård kritik.

Irriterade USA i Berlin
När USA:s utrikesminister Condoleezza Rice för en månad sedan var i Berlin orsakade Merkel med sin frispråkighet irritation i den amerikanska delegationen.

På presskonferensen med Rice, sa då Merkel att USA erkänt att de begått ett misstag när de kidnappade den tyske medborgaren Khaled el-Masri.

CIA förväxlade honom med en misstänkt terrorist och förde honom till ett fängelse i Afghanistan, där han förhördes i fem månader. Inför ett rättsligt efterspel i USA, har CIA förnekat all inblandning.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".