Tom DeLay.

Skandal får republikan att avgå

Den stora korruptionsskandal som avslöjats i Washington har nu tvingat republikanernas gruppledare i kongressen, Tom DeLay, att avgå.

Den republikanske kongressmannen Tom DeLay från Sugarland, Texas avgår från den viktiga posten som majoritetsledare i representanthuset.

Uppdraget är för viktigt för att distraheras av personliga konflikter, sa DeLay som redan tillfälligt lämnat sin post eftersom han står åtalad för brott mot valkampanjlagarna. Men nu lämnar alltså DeLay sitt uppdrag för gott.

Häromdagen erkände DeLays näre vän lobbyisten Jack Abramoff att han mutat flera ledande kongressledamöter bland dem Tom DeLay.

Det demokratiska partiets minoritetsledare Nancy Pelosi säger att DeLay har skapat en korruptionskultur inom det republikanska partiet och att det inte räcker med att majoritetsledaren avgår. Tom DeLay säger å sin sida att han alltid uppträtt etiskt.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".