Pedofiler ska få förebyggande hjälp

Pedofiler och andra möjliga sexualförbrytare ska kunna få hjälp redan innan de begår ett brott. Det är en av tankarna bakom det nya sexualmedicinska centrum som inom kort slår upp portarna vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Enligt docenten och överläkare Stefan Arver är det här en grupp som fallit mellan stolarna i vårdkedjan.

– Man ringer nog inte gärna till sin vårdcentral och tar upp den här problematiken och önskar hjälp, eller till någon annan del av sjukvården. I och med att vi skapar ett centrum med samlad kunskap kring det här så tror jag att man kan öppna en dörr för den här typen av behov, säger Stefan Arver.

Lättade att bli avslöjade
Det är inte ovanligt med sexualbrottslingar som drar en lättnadens suck när de avslöjas.

Stefan Arver och hans kolleger vid Sexualmedicinskt centrum hoppas att de med hjälp av både nya och gamla behandlingsmetoder ska kunna förebygga såväl våldtäkter som pedofilbrott.

– Vi vet att många av de här männen är störda av sitt egna beteende men kan inte bemästra det och är hjälpsökande, säger docenten Stefan Arver.

Tror du verkligen att pedofiler som ännu inte begått brott vågar höra av sig till er?

– Ja, vi har ju redan idag stött på den typen av frågor och har en del män under behandling. Att det finns ett sådant behov, det vet vi, säger han.

Sexuella problem också
Just nu råder en febril aktivitet bland flyttkartongerna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Tanken är att centrumet ska invigas i slutet av mars i år och att ett tiotal experter i form av psykologer, psykoterapeuter och olika läkare då ska finnas på plats.

Förutom potentiella brottslingar kommer människor som av olika anledningar, till exempel sjukdom eller medicinering, har fått sexuella problem att behandlas här.

En telefonrådgivning ska inrättas och dessutom planeras ett samarbete med kriminalvården där frigivna sexualbrottslingar erbjuds hjälp.

Välbehövlig forskning
Centrumet, som är unikt i sitt slag både i Sverige och utomlands, ska också bedriva forskning och utbildning.

Enligt psykoterapeuten Kerstin Fugel-Meyer behövs det. Undersökningar har visat att så många som varannan kvinna och var fjärde man upplever sig ha haft sexuella problem det senaste året.

– Det är vanligt, inte bara med problem, utan att man faktiskt får ett otillfredsställande sexliv av det och därmed ofta ett otillfredsställande parförhållande och livskvalitet, säger Kerstin Fugel-Meyer.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".