Lindh krävde utredning för FN:s terrorlistning

Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh försökte stoppa USA:s planer att utan närmare juridisk prövning sätta upp personer på FN:s sanktionslista mot terrorism, det skriver Dagens Nyheter.

Det var efter terrordåden den 11 september 2001 som USA upprättade den så kallade terrorlistan, över personer och organisationer som misstänktes för samröre med terrorister. Listan togs sedan över av FN.

Tre svensksomalier hamnade på listan. Orsaken var att de hade anknytning till det somaliska banksystemet al-Barakaat.

Listan grundar sig än i dag på bedömningar gjorda av amerikanska säkerhetsorgan som aldrig fått prövas i domstol.

Anna Lindh krävde utredning
Men enligt Dagens Nyheter försökte dåvarande utrikesminister Anna Lindh vintern 2002 förmå säkerhetsrådet att göra en slags brottmålsutredning innan någon fördes in på listan.

Men det motsatte sig den amerikanska regeringen, eftersom den ansåg att det efter terrorattentaten den 11 september 2001 rådde en exceptionell situation.

USA motsatte sig starkt
I en statlig amerikansk rapport som Dagens Nyheter tagit del av, står det att det svenska förslaget skulle ha fört med sig att flertalet eller kanske samtliga namn på listan skulle ha strukits.

Det amerikanska utrikesdepartementet uppmanade därför alla medlemmar i säkerhetsrådet att starkt motsätta sig det svenska förslaget i som det heter i de ”skarpaste ordalag”.

Enligt artikeln behandlades frågan i största hemlighet på utrikesministeriet i Stockholm.

Svensksomaliern Ahmed Yusuf finns fortfarande med på listan, och har bland annat fått sina tillgångar frysta. I september slog EG-domstolen fast i en dom att det är korrekt att frysa tillgångar för enskilda medborgare när terrorismen ska bekämpas.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".