PTS efterlyser mer konkurrens på bredband

Uppdaterad 15:00
Telia Sonera kritiseras för att hindra utbyggnaden av bredband i landet. I en rapport skriver Post- och telestyrelsen att utbyggnaden hotas av att Telia Sonera inte ger konkurrenterna bättre möjligheter att leverera bredband genom telenätet.

Flera bredbandsoperatörer uppmanar infrastrukturminister Ulrika Messing att ingripa mot Telia Soneras agerande på bredandsmarknaden, som de anser hämmar konkurrensen. I en debattartikel i Aftonbladet skriver de att bolagets strategi har lett till att många orter på landsbygden har två parallella datanät, medan andra orter är helt utan.

De får medhåll i en rapport av Post- och telestyrelsen. Joanna Ledunger är chef för avdelningen för marknadsfrågor där.

– Nu har riksdag och regering bestämt att det ska vara konkurrens. Sättet att uppnå det är att ge leverantörer tillgång till telenätet. Får vi inte konkurrens får vi inte innovation. Man kan inte välja den leverantör eller den produkt man vill och då stannar utvecklingen av, säger hon.

Bredbandsmarknaden har de senaste åren utvecklats snabbt, det senaste året har 45 procent fler skaffat bredband. Nu har fyra av tio svenskar bredband i hemmet. 

Utvecklingen riskerar stanna av
Mer än hälften av bredbandsabonnemangen går via telefonnätet, till exempel ADSL. Striden om tillgången till telefonnätet kan få utvecklingen att stanna av.

Det menar Post- och telestyrelsen, som vill att Telia Sonera ska ge så kallad bitströmsaccess till konkurrenterna. Då behövs inga stora investeringar för att kunna leverera bredband genom telefonnätet och det skulle öppna större konkurrens. 

Efterlyser lagändring
Telia Sonera har överklagat beslutet till länsrätten och innan tvisten är avgjord händer ingenting.

Joanna Ledunger är chef för avdelningen för marknadsfrågor på Post och Telestyrelsen, hon tycker att Telia Soneras överklagande hindrar utvecklingen.

– Det skulle hjälpa om vi fick en lagändring. Men attityden måste också förändras, man måste förstå att svenska konsumenter inte vill ha monopol, säger hon.

”Bredband konkurrensutsatt marknad”
Marie Ehrling, som är vd för Telia Sonera i Sverige, tillbakavisar kritiken.

– Resultatet blir att vi åläggs göra investeringar för våra konkurrenter och det tycker vi inte är rimligt. Bredbandsmarknaden är idag en fullt konkurrensutsatt marknad, säger hon.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".