Partistyrelsen vid vänsterpartiets 36:e kongress.

Splittringen består i vänsterpartiet

Vänsterpartiets kongress avslutas på söndagen partiet har antagit en valplattform och valt en ny ledning men splittringen i partiet består.

– Kamrater. Vår rörelse får aldrig glömma den devis som stod på de gamla fackföreningsfanorna: Enade vi stå, söndrade vi falla. Leve kampen för socialism, leve vårt parti, sa C H Hermansson.

Den gamle partiledaren, C H Hermansson, manade till enighet i kongressens mest bejublade anförande. De interna meningsmotsättningarna har dykt upp här och där på kongressen men dagens ledare Lars Ohly gick ut hårt mot sina kritiker redan i starten.

– Det finns de som vill skada vänsterpartiet och som vill oss illa. Deras sätt att skada oss är att låtsas som att vänsterpartiet på något avgörande sätt har ändrat inriktning och beskriva oss som ett parti utan trovärdighet, utan ansvar och utan realism, sa Lars Ohly.

Får kritik för kritiken
Partiledarens hårda ton uppskattades inte av hans kritiker. Den populäre EU-parlamentarikern, Jonas Sjöstedt, tyckte att Ohly borde ha valt en annan utgångspunkt.

– Med tanke på att vi gått igenom en bekymmersam tid med många kritiska röster tycker jag vi borde uppmana till dialog, att försöka se till det som förenar och att se att vi ska vara ett brett parti där många socialister får plats, säger Jonas Sjöstedt.

Majoriteten gillade hårda tongångar
Men kongressmajoriteten gillade att Ohly sa ifrån och många tror, liksom partiledaren, att det ska bidra till att skapa större lugn i partiet.

Minoriteten i partiet är försvagad efter kongressen men partiledningens kritiker har gjort vad den kunnat för att demonstrera missnöje, till exempel genom att begära sluten omröstning i partiledarvalet för att visa att Lars Ohly inte hade hela kongressens stöd.

Ny vända med osämja
På söndagsförmiddagen dök det interna grälet upp igen, efter ett förslag om att inrätta en kriskommission för partiet.

Sverre Launy, Stockholm, krävde respekt för majoriteten.

– Respekt måste vara ömsesidig och det har den hittills inte varit i den här debatten. Jag hoppas att den här kongressen sätter punkt och ser till att den respekten kommer uppstå i framtiden. Gör den inte det säger jag det som Lasse inte sa: Stick och brinn, sa Sverre Launy.

Han fick svar av Kjell Grönlund från Uddevalla.

– Problemet uppstår om det jag säger inte är värt att lyssna på. Det du säger uppfattar jag som att vissa åsikter inte bör uttryckas, då är det lika bra att ni inte är här. Det är ett jätteproblem, tycker jag, sa Kjell Grönlund.

Flera radikala förslag
Vänsterpartiet går nu till val på en plattform med målet 200 000 nya jobb i kommunerna, kortare arbetstid, billigare tandvård och upplösning av EU bland annat.

Både interna och externa kritiker talar om överbud, men partiledningen säger att pengarna finns och strävar efter statsrådsposter i en koalitionsregering med socialdemokraterna.

Nu återstår jämkning
Den nyvalda partistyrelsen, där Camilla Sköld Jansson och Alice Åström nämns i spekulationerna om viceordförande, ska nu jämka kongressen krav på skarpare vänsterpolitik med ambitionerna att samarbeta med socialdemokraterna.

En mer drastisk bild av vad som hänt sen förra kongressen kan personifieras av vänsterpartiets förre vice ordförande Johan Lönnroth, som vid kongressen för två år sedan hyllades från podiet av Lars Ohly som en av partiets ideologiska giganter.

På den här kongressen har Lönnroth valt att vara funktionär och hängt upp ombudens rockar i garderoben.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".