Miljontals indiska flickfoster aborteras

Upp till tio miljoner flickfoster har aborterats i Indien de senaste 20 åren. Det visar en studie som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet.

”Chockerande”, beskriver tidningen Indian Express de nya forskningsrönen. Men det har länge varit känt att en del indiska föräldrar väljer att göra abort när de får reda på att de väntar en flicka.

Den nya studien visar att det varje år föds minst en halv miljon färre flickor än det borde. Enligt indisk lag är det förbjudet att göra abort på grundval av ultraljuds-undersökning som visar fostrets kön.

Kringgår förbudet
Men en del föräldrar, särskilt de som har de bättre ställt, hittar sätt att kringgå förbudet eftersom de ser flickor som en belastning.

I Indien vill många föräldrar helst ha en son. Forskarna fann att det var särskilt vanligt att kvinnliga foster aborterades om kvinnan redan hade en flicka.

Har råd med ultraljud
Studien, av forskare i Indien och Kanada, publiceras i brittiska medicintidskriften Lancet på måndagen. Den visar att bruket att abortera kvinnliga foster är betydligt vanligare bland utbildade kvinnor än bland analfabeter. Kanske för att de har bättre ekonomiska möjligheter att genomföra ultraljudsundersökning.

Men enligt studien finns inga skillnader när det gäller föräldrarnas religion, bruket är detsamma.

Nyligen varnade FN:s befolkningsexperter att en brist på kvinnor riskerar att orsaka svåra sociala problem, inte bara i Indien, utan även i länder som Kina, Afghanistan, Pakistan och Sydkorea.

Nils Horner, Kolkata, Indien
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".