Norsk pensionsfond svartlistar sju storföretag

Den norska Statens pensjonsfond, tidigare kallat oljefonden, bojkottar Boeing och sex andra multinationella företag. Det var resultatet av den nye finansministern, Kristin Halvorsens, första storstädning i investeringsportföljen.

De sju företagen rensas ut ur pensionsfondens portfölj för att de antingen utvecklar eller producerar komponenter till kärnvapen. Den norska pensionsfonden, där den norska oljeförmögenheten samlas, har ett etiskt regelverk som säger att de kan utestänga företag som tillverkar vapen.

Kristin Halvorsen menar att det leder till att flera investerare tar efter.

– Vi vet att flera norska fonder redan följt efter. Även internationella fonder intresserar sig för hur vi utvecklar vårt etiska regelverk. Det är väldigt glädjande att det är så stort intresse för de här frågorna, säger hon.

Ett av 17 som bojkottas
Amerikanska Boeing är ett av de nu totalt sjutton företag som bojkottas för att de hjälper USA med uppgradering av deras kärnvapen.

Men företaget är även en av världens två största flygplanstillverkare. Den andra stora flygplanstillverkaren, EADS som står bakom Airbus-planen, är sen tidigare bojkottat av pensionsfonden.

Men Halvorsen kritiserades av den norska föreningen Framtiden i våre hender som arbetar för mänskliga rättigheter. De hade velat se att även oljeföretaget Total hade bojkottats för att de, enligt Framtiden i våre hender, genom sina investeringar i Burma har medverkat till människorättsbrott.

Nutiden viktigast
Halvorsen svarar på kritiken genom att säga att Total visserligen har brutit mot mänskliga rättigheter förr, men att det Etiska rådet kontrollerar hur företagen arbetar nu.

– Situationen nu är en annan och man kan inte bevisa några brott mot mänskliga rättigheter. Det som är viktigt att veta om de etiska reglerna för Statens pensjonsfond är att de inte ska ta hänsyn till brott som har skett en tid tillbaka, utan ska se till nutiden, säger Kristin Halvorsen.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".