Fler kriminella söker asyl i Sverige

Kriminaliteten som har följt det ökade antalet asylsökande från Östeuropa beror på organsierad brottslighet. Det hävdar Rikskriminalen.
Den senaste tiden har fler och fler från Östeuropa sökt asyl i Sverige. Från gamla Sovjetunionen till exempel har antalet asylsökande ökat kraftigt. Bara under april kom 426 stycken och det är mer än fyra gånger så många om man jämför med samma månad förra året. Kriminella i sina hemländer I samband med fler asylsökande har även brottsligheten ökat och Patrik Engström på Rikskriminalen hävdar att det beror på organiserad brottslighet. Med de asylsökande följer det grupper som utnyttjar rätten att söka asyl. Det är inte vanliga asylsökande som har flytt eller eller söker en bättre framtid. Det här är istället personer som redan är kriminella i sina hemländer och som söker sig till Sverige i syfte att begå brott säger han. Annonser om ett bättre liv Patrik Engström betonar att det är en begränsad grupp bland Östeeuropéerna som är kriminella. Men enligt honom är det en grupp som är så aktiv och tydlig i sin verksanhet att de märks. Varför det kommer fler asylsökande från Östeuropa ökar just nu är oklart men på Rikskriminalen tror man att det beror på oserösa reseföretag som annonserar om ett bättre liv i Sverige, trots att de flesta kommer att få avslag på sin asylansökan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".