Inget nytt om DC 3:an

De dokument som regeringen offentliggjorde i dag om den DC3:a som sköts ner 1952 innehåller ingenting om hur det gick för dem som fanns ombord. Planet sköts ner av sovjetiskt flyg under ett hemligt spaningsuppdrag över Östersjön.
Det mest känsliga med DC:3: ans flygningar längs sovjetiskt territorium var att dom skedde i samarbete med USA, och det stred mot Sveriges officiella neutralitetspolitik. Största delen av materialet som släpptes i dag har tidigare gåtts igenom av statliga utredningar i DC 3 affären, den senaste gjordes 1992. Olösta frågor Men nu kan alltså allmänheten också läsa utredarnas bakgrundsinformation. Dokumenten ger inga svar på dom viktigaste, hittills olösta frågorna kring nedskjutningen: Var nånstans i Östersjön ligger flygplanskroppen, vad var det som fick sovjetisk militär att fatta beslut om att skjuta ner planet, och kan någon i 8 - mannabesättningen ha överlevt nedskjutningen och hamnat i sovjetiskt fångläger. Dagens regeringsbeslut Roger Älmeberg, som är son till DC:3 ans försvunne pilot Alvar Älmeberg, säger att dagens regeringsbeslut att offentliggöra handlingarna ändå har betydelse. –Det viktiga är att regeringen släpper papperen och att det gått ut en signal om att man tycker att arkiven hos civil och militär underrättelsetjänst och hos Försvarets radioanstalt ska släppa allt material, säger Roger Älmeberg. Uppmaning från statsministern Det var Försvarets radioanstalt, FRA, som för 50 år sen skickade ut DC:3an på sin hemliga mission, och i går så uppmanade också statsminister Göran Persson FRA att offentliggöra sina sekretessbelagda handlingar i fallet. Men, några sådana finns inte säger FRA.s generaldirektör Per Kjellnäs: –Det finns ingenting i våra arkiv som ytterligare kan belysa händelserna kring DC 3:ans nedskjutning. Jag kommer att göra en förnyad granskning av FRA:s arkiv på grund av Göran Perssons uppmaning. Men jag är ganska övertygad om att vi har grävt fram allt som finns i våra arkiv.
Jan Mosander, reporter

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".