Petters föräldrar har sjukskrivit sig för att kunna vara hemma med honom.

Socialministern ska se över stödet till föräldrar med svårt sjuka barn

Trots att lagens syfte var att hjälpa bland annat barn som har leukemi kan inte socialminister Berit Andnor utlova en lagändring så att även fyraåriga Petters föräldrar kan få ersättning för att vara hemma och vårda honom.

– Innan vi gör en eventuell ändring av lagstiftningen är det viktigt att vi får en bra bild av hur tillämpningen är. En bred uppföljning som omfattar hela landet, säger socialminister Berit Andnor.

Petter Jansson-Troeng är fyra år ung och har drabbats av leukemi. Hans chans att överleva är ganska god, men långt ifrån hundraprocentig.

Inte sjuk i lagens mening
Men trots att Petter har en dödlig sjukdom och hans föräldrar måste vara hemma varje dag för att hjälpa honom så anses han inte vara svårt sjuk i lagens mening.

Den nya lagen som kom för ett år sen säger nämligen att föräldrar till svårt sjuka barn kan få fler än 120 betalda dagar för att vara hemma med sina barn.

Socialminister Berit Andnor var med och skrev lagen. Hon säger att intentionen var att hjälpa föräldrar till barn med svåra sjukdomar, till exempel cancer.

Omedelbar fara för livet
Men i förarbetena till lagen står det att det måste vara en omedelbar fara för livet. Det anses det inte vara i Petters fall och föräldrarna får därför bara 120 dagar per år betalda.

Det är försäkringskassan i Örebro som gjort tolkningen att lagen inte gäller Petter men kassan lokalt får stöd för sin tolkning av försäkringskassan centralt.

Nu tvingas Petters pappa Henrik Jansson och mamma Lina Troeng sjukskriva sig själva för att vara med sin son.

– Det ska inte vara så att det krävs att jag mår psykiskt dåligt av att ha en cancersjukt barn för att jag ska kunna vara hemma och vårda honom. Om jag hade mått bra hade jag fått lämna honom ensam på sjukhuset på dagarna, säger Lina Troeng.

– Det är tillräckligt jobbigt ändå. Det är så snett med hela lagstiftningen, säger Henrik Jansson.

Vill avvakta utredning
Försäkringskassan och läkare från Örebro där Petter bor ska nu uppvakta Berit Andnor och beskriva hur den nya lagen slår. Men socialministern vill avvakta en utvärdering som görs centralt av Försäkringskassan innan hon eventuellt skriver om lagen.

– Det måste finnas underlag för att fatta eventuella nya beslut, säger socialminister Berit Andnor.

Varför kan ni inte bara säga att det blev fel?

– När man gör den typen av förändringar är det viktigt att man har en bra bild för att gå in och förändra lagstiftningen. Jag kommer att få en rapport från Försäkringskassan i början av det här året. Jag är inte främmande för att gå in och förändra lagstiftningen om det visar sig att tillämpningen inte följer det som var avsikten, säger socialminister Berit Andnor.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".