Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frankrike satsar på vindkraft

Publicerat måndag 9 januari 2006 kl 12.24

Frankrike ska satsa betydligt mer på vindkraft de kommande åren. De europeiska grannarna har ett stort försprång vad gäller förnyelsebar energi, men det vill fransmännen knappa in på.

Fem tusen till sex tusen vindkraftverk måste vara i gång inom tio år för att Frankrike ska kunna nå den nivå på elproduktion, som industriministeriet vill se och som det kommer att föreslå för parlamentet - i början av år 2006. Tanken är att dessa vindkraftverk sammantaget ska ge 12 500 Megawatt, skriver tidningen Le Monde.

Kärnkraft dominerar
För bara några år sedan var vinden en energikälla som fransmännen knappt brydde sig om. Här är kärnkraften en stor leverantör, men EU har satt upp ett mål att den förnyelsebara energins del av den totala elproduktionen ska ha ökat från 15% idag till 21% år 2010 i medlemsländerna.

Utbyggnad i södra Frankrike
För Frankrikes del är vattenkraften mer eller mindre redan fullt utnyttjad och solkraft anses ännu så länge för dyr att satsa på. Så vindkraft på marken och inte till havs är än så länge vad som är aktuellt. 

Den som kommer till Salles-Curan i södra Frankrike ska redan hösten 2007 kunna höja blicken och skåda 29 höga ståltorn, som ett dotterbolag till det nästan helstatliga energibolaget EDF satsar på. Företaget Total ligger också i startgroparna.

Vill komma ifatt
Frankrike har hamnat på efterkälken, vad gäller vindkraft jämfört med Danmark, Spanien och i synnerhet Tyskland, som redan har en installerad kapacitet för 18 000 Megawatt, vilket enligt Le Monde ska motsvara ett femtontal kärnkraftverk. Men även om fransmännen nu tar sats för att komma ikapp, vad gäller vindkraft, så understryker man att det inte kommer att bli annat än ett bidrag och att det fortfarande är kärnkraften, som ska förbli den stora, centrala kraftkällan.

Alice Petrén i Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".