Kärnkraftverket i Biblis, en av de anläggningar som ska avvecklas.

Tysk regeringskonflikt om kärnkraften

Sju veckor efter att den tyska koalitionsregeringen med förbundskansler Angela Merkel tillträtt tornar nu konflikterna upp sig, bland annat om energipolitiken. Kärnkraften har åter blivit en stridsfråga efter den rysk-ukrainska gaskonflikten.

Först krävde det minsta av de tre regeringspartierna, bayerska CSU, att avvecklingsplanen för kärnkraften rivs upp. Därefter har flera tunga kristdemokrater ställt samma krav och nu går ministerpresidenten i Hessen, Roland Koch, även han tung kristdemokrat, ett steg längre och talar om att bygga ut kärnkraften.

I spåren av den rysk-ukrainska gaskonflikten har en nygammal debatt kommit i gång och förbundskanslern Angela Merkel pressas nu av sin egna.

Oro för rysk gas
I det regeringsfördag som hon undertecknat tillsammans med socialdemokraterna, står att kärnkraft successivt inom 15 år ska ersättas med andra energislag.

Men när ryssarna vred åt kranarna på dom pipelines som går till Ukraina, spred sig en oro i Tyskland liksom i andra delar av Europa som importerar rysk gas. Vad händer om Ryssland använder energin som ett politiskt vapen i framtiden? Det blir kallt i tyska bostäder, löd slutsatsen.

Industrin vill bygga ut
Än så länge har Angela Merkel sagt att planen för avveckling står fast och något annat kan hon inte säga, då skulle regeringen spricka. Samtidigt finns det starka kraften inom hennes eget parti som vill profilera kristdemokraterna inför vårens tre delstatsval.

Kärnkraften är en fråga som engagerar och tysk industri ger gärna sitt stöd, liksom de stora energibolagen, som till exempel svenska statliga Vattenfall.

– Om vi bara får, bygger vi gärna nya kärnkraftverk, sa vd:n Lars Josefsson, nyligen i en intervju i Die Welt.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".