Ukraina vill bli medlem i Nato

Samtidigt som Ryssland närmat sig NATO i samband med skapandet av det nya NATO-Ryska rådet, så har grannlandet Ukraina meddelat att man vill bli medlem av den västliga militära försvaralliansen.
Skulle Ukraina ha meddelat att man tänker söka medlemskap i NATO för bara några månader sedan – skulle det dels ha skapat stora rubriker i omvärlden och dels ramaskri i Moskva. Historiska möten Nyheterna om de senaste tidens historiska möten och beslut där Ryssland närmat sig väst ytterligare har överskuggat det som håller på att hända i Ukraina, Europas till ytan näst största land efter Ryssland, och ett land som hela tiden tvingats balansera mellan väst och Ryssland. Utspel från Ukraina Medan den amerikanske presidenten Bush besökte Moskva för två veckor sedan kom det första utspelet från den ukrainska huvudstaden om att landet ämnar söka medlemskap i NATO. Sedan dess har Ukrainas president och nu senast ordföranden för Ukrainas Försvars- och säkerhetsråd Jevhen Marchuk bekräftat det hela. Besök i Moskva Marchuk bekräftade att landet tänker söka medlemskap under sitt besök i Moskva i går, utan att det möttes av några hetska kommentarer från Moskva. De få ryska politiker som uttalat sig säger bara att det är upp till Ukrainarna att bestämma sig för vad de själva vill. Vandra lång väg Kanske uteblir reaktionerna i Moskva på grund av att man vet att Ukraina har en lång väg att vandra. För det räcker inte bara att Ukraina vill, även NATO-länderna har ett ord med i laget. Som Ukrainas situation ser ut i dag krävs det både pengar och en rad ekonomiska och militära förändringar innan Ukraina kan godkänns som ett NATO-land. Men det är ändå förvånnande att inte ens de kommunistiska och nationalistiska krafterna i Ryssland reagerat. Det mesta tycks vara möjligt när det gäller det öst-västliga samarbetet i Europa i dag, efter elfte september.
Vladislav Savic, SR:s korrespondent i Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".