Ökad rättssäkerhet för asylsökande

Asyslsökande ska få rätt att överklaga sina negativa beslut från Migrationsverket till vanliga domstolar. I dag presenterar regeringen ett förslag om hur det hela ska gå till.
Om en asylsökande får nej till att stanna i Sverige ska han eller hon kunna överklaga beslutet till länsrätten, och efter prövning till kammarrrätten. Det föreslår regeringen. Den som idag nekas asyl får överklag till ulänningsnämnden. Större öppenhet Den stora skillnaden blir att ärendena nu i stor utsträcking kommer att avgöras genom att den asylsökande och Migrationsverket träffas i domstolen. Där kan båda parter argumentera för sin sak. Tidigare har man presenterat sina ärenden skriftligt eller muntligt, var och en för sig. Förändringen antas leda till en större öppenhet och större rättssäkerhet för den asylsökande. Förslaget gäller inte misstänkta terrorister Sten de Geer är advokat och flyktingkonsult åt Vänsterpartiet och han är glad över att vanliga domstolar nu tar över. Han säger att det kommer att bli en ökad tilltro till systemet. Dessutom tror han att det kommer att leda till en snabbare handläggning av ärendena eftersom det förmodligen blir en högre acceptans för besluten. När det gäller ärenden som handlar om misstänkta terrorister är det precis som tidigare regeringen som har sista ordet. Det kommer även i fortsättnignen att bli en procedur som omgärdas av stort hemlighetsmakeri.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".