Trångt på den avgiftsfria Essingeleden.

Trängselskatt dämpar Stockholmstrafiken

Måndagen var den första egentliga vardagen när försöket med trängselskatter i Stockholm sattes på prov på riktigt. Hundratusentals bilister och kollektivtrafikresenärer berörs av försöket.

Under morgonrusningen minskade biltrafiken till och från Stockholms innerstad med nära en tredjedel, men någon trängsel på bussar och tunnelbana eller pendeltåg blev det inte.

Veronika Dahl och Stefan Wester hade inga problem att få plats på pendeltåget i morse.

– Det såg lugnare ut än vanligt. Däremot var det mycket mer bilar på parkeringarna, säger Veronika Dahl.

– Jag tyckte att det var gott om sittplatser på tåget, det var inga problem alls, säger Stefan Wester.

Mindre trafik
Ja, kanske var det många som ställde bilen på någon av länets alla infartsparkeringar, för i morse var det mindre trafik än vanligt in och ut ur Stockholm.

Mellan klockan 6 och 10 minskade trafiken till och från innerstan med 27 procent jämfört med en höstvardag, vilket motsvarar nära 30 000 bilar.

Det har påverkat restiderna, berättar Gunnar Söderholm, chef på miljöavgiftskansliet i Stockholm...

– Vi har kunnat se en kraftig reduktion av restiderna, i synnerhet på innerstadslederna. Det har varit fritt flöde, somliga har beskrivit det som en söndagsmorgon, säger han.

Ingen trängsel på tågen
Att det var färre bilar på vägarna orsakade inte några problem i kollektivtrafiken. Enligt Storstockholms lokaltrafik, SL, var det inte mer trängsel än vanligt i morse vare sig på bussar, i tunnelbanan eller på pendeltågen.

Unde den tid på dygnet som trängselavgiften tas ut, alltså vardagar mellan halv sju på morgonen och halv sju på kvällen, har många befarat att det ska bli långa köer och trängsel på Essingeleden och Södra Länken eftersom de är avgiftsfria. Men så har det inte blivit, åtminstone inte ännu.

Också där var det i morse mindre trafik än vanligt. Gunnar Söderholm är förvånad över hur bra det har gått hittills.

– Jag är positivt överraskad att det har gått så väl. Nu ska vi inte dra för stora slutsatser av första dagen men idag har det gått väldigt bra, säger han.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se 

Mats Rundahl, Radio Stockholm
mats.rundahl@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".