Wolfgang Schüssel och Jose Manuel Baroso i Wien.

Österrike vill få fart på EU:s författning

Österrike som nu tagit över EU:s ordförandeklubba vill ägna våren åt att försöka gjuta nytt liv i EU:s författning. Förbundskansler Wolfgang Schüssel vill starta en ny debatt om hur motståndet mot EU:s författning ska kunna överbryggas.

Två folkomröstningar avvisade konstitutionen förra året och sedan dess har det rått stor tveksamhet om hur EU ska gå vidare.

– Alla EU:s 25 medlemsländer måste nu mobilisera all sin energi och fantasi för att finna en lösning på hur EU ska kunna gå vidare.

Österrikes förbundskansler Wolfgang Schüssel meddelade på måndagen att han tänker driva på hårt för att få igång EU:s framtidsdebatt igen.

Inga nya skiljelinjer
Hur vill Europas invånare leva, hur långt österut ska EU:s gränser flyttas och hur ska författningen ändras för att den ska godkännas av EU:s medborgare? Alla förslag och idéer är välkomna sa Wolfgang Schüssel men han varnade också.

– EU:s nya framtidsdebatt får inte leda till nya skiljelinjer kors och tvärs genom Europa, sa Österrikes förbundskansler.

Han avfärdade därmed ett förslag om att EU-länder som kan enas, ska få gå vidare och utveckla sitt samarbete i snabbare takt än andra.

Jobb och ekonomi
EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso deltog också vid presskonferensen i Wien och började med att säga några uppskattande ord om Österrikes färgglada ordförandesymbol.

– Jag är trött på det svarta och gråa, sa Barroso och syftade på den långa rad av kriser som drabbade EU förra året. Och han vädjade om en fredlig framtidsdebatt.

– Men, avslutade både Barroso, för att vinna väljarnas förtroende måste EU:s framtidsdebatt också handla om EU:s förmåga att hantera så vitt skilda frågor som jobb, ekonomi, den fortsatta utvidgningen och den annalkande fågelinfluensan.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".