"JK:s uttalande skadar rättsväsendet"

I helgen sa justitiekansler Göran Lambertz i Ekots lördagsintervju att vissa poliser ljuger i domstolar och skyddar varandra. Överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö tycker att JK:s uttalanden om polisen skadar hela rättsväsendet.

Justitiekanslerns uttalande fick omedelbart kritik från rikspolischefen och polisfacket och nu reagerar alltså överåklagare Sven-Erik Alhem.

– Jag tror att allmänheten får den uppfattningen att väldigt många poliser är lögnare. Och det ger ju en väldigt stark effekt av att man inte kan lita på polisen, säger Sven-Erik Alhem.

Justitiekanslern Göran Lambertz uttalanden om poliser som ljuger har fått stort genomslag.

”Professionellt hållningssätt”
Folkpartisten Johan Pehrson är ordförande i riksdagens justitieutskott. Han tycker att det är bra att Göran Lambertz tar upp den här frågan och håller till viss del med honom.

– Att det finns poliser som tyvärr missköter sig, det framgår av polisens egna interna organ som har en hel del fall där poliser har misskött sig. Men att prata om att det är en kultur eller i den riktningen, det tycker jag är att gå väldigt långt. Min uppfattning är att de flesta poliser, för att inte säga den överväldigande majoriteten, har ett mycket professionellt förhållningssätt, säger Johan Pehrson.

”Skulle ha agerat”
Överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö medger att det förekommer att poliser ljuger och gör andra fel. Men han tycker att JK Göran Lambertz uttalat sig alldeles för onyanserat, och att han istället borde utreda de fall där han säger sig veta att poliser ljugit.

– Jag tycker egentligen att om man som JK har belägg för att en enda polisman är lögnare och har begagnat sig av lögnen som ett instrument i sin yrkesutövning, i syfte att till exempel få någon oskyldig, eller den där bevisningen är otillräcklig, fast för ett brott, då skulle JK ha agerat omedelbart och tagit sig an detta ärende som en tillsynsuppgift, säger Sven-Erik Alhem.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".